Werkplaats naar hoger plan tillen

De ambitie is groot binnen de muren van Parts Point en het concept Tech360 is daarop zeker geen uitzondering. Via dat abonnement beschikken de aangesloten bedrijven onder meer over een immer parate en snel schakelende vraagbaak.

asm_2019-07_pag36-38_002Bij alles wat er valt onder het label Tech360 is er steeds één gemene deler: het vergroot het concurrentievermogen van de aangesloten leden. “Zij kunnen meer werk binnenhalen, problemen sneller zelfstandig oplossen en terugvallen op een arsenaal aan hulpmiddelen”, belooft Paul Greijn, als projectmanager verantwoordelijk voor Tech360 binnen de Parts Point Group. Tegelijkertijd wil hij een bekend vooroordeel wegnemen: “We zijn veel meer dan een trainingscentrum.” Nu dat uit de weg is, kunnen we het hebben over wat Tech360 wél beoogt te zijn: “We zijn een technisch faciliterend concept dat beoogt een totaaloplosser te zijn.” Dat is nogal een belofte? “Ik durf zelfs te zeggen dat we uniek zijn in zowel de breedte als de diepte van onze ondersteuning.” Voor een belangrijk deel zit hem dat in de combinatie van de grote distributeur Parts Point Group aan de ene kant en de samenwerkende partners aan de andere kant (zoals Hella en Champion, maar ook GMTO).

asm_2019-07_pag36-38_008Vakbroeder

Het autobedrijf sluit een abonnement af (dus niet per medewerker) en krijgt daarvoor een jaar ondersteuning en coaching. Dat is inclusief twee trainingsdagen voor één monteur, pass-thru voor een merk naar keuze en onbeperkte toegang tot de vraagbaak. “Ik noem dat altijd de vakbroeder op afstand. Bereikbaar via de telefoon, maar ook via e-mail of Whatsapp”, benadrukt Greijn. Het staat de klanten bovendien vrij de helpdesk te benaderen wanneer zij dat willen voor wat zij zelf nodig vinden. “Dat kan een diagnose betreffen op afstand waarbij de helpdesk actief meekijkt of zelfs taken overneemt. Het hoeft echter niet. Vaak zoekt de monteur gewoon even bevestiging. Het risico is tegenwoordig met alle kostbare componenten in de auto voor veel bedrijven te groot. Bevestiging dat je op de goede weg bent is dan erg welkom.”  

‘Je kunt niet meer zonder pass-thru. Wij hebben nu live ondersteuning voor 22 merken.’

 

Kansen pass-thru

Een onder monteurs veel gehoord argument is dat pass-thru ‘te ingewikkeld’ is, of dat ‘klanten er niet naar vragen’. Tegelijkertijd komen jaarlijks cijfers in de publiciteit over het aantal genegeerde terugroepacties. Autobedrijven hebben dus klanten met een (bedrijfs-)auto waarop nog één of meerdere recalls openstaan. Hier liggen ook kansen voor het universele kanaal, zeker als het gaat om softwarematige upgrades. “Dat kan echter vaak alleen via pass-thru.” Er is nog een belangrijke reden om je als bedrijf in pass-thru te (gaan) verdiepen. “Steeds meer merken zijn afgestapt van de papieren serviceboekjes. Het alternatief is digitaal en soms alleen benaderbaar via de pass-thru-omgeving. Ook als universeel bedrijf kun je daarin aangeven wat er bij welke kilometerstand is uitgevoerd.”  

5 Trainingslocaties

 

400 Bedrijven

 

750 Monteurs

 

Begin!

Voor wie nog niet begonnen is te werken met de verschillende digitale merkomgevingen is het nog niet te laat. “Begin gewoon met één merk, het liefst eentje die een relatief groot deel van je werkplaatsmix vormt. Begin en doe zo ervaring op. Het zal je al snel blijken mee te vallen. Ondertussen kun je terecht bij de vakbroeders op de helpdesk en die begeleiden je waar nodig met pass-thru live-ondersteuning, een aparte dienst van ons.” Toch is de inzet van die vraagbaak niet beperkt tot voornoemde gevallen. Eén belangrijke is nog niet benoemd: “Vergeet niet de begeleiding van leerling-monteurs. Hoe vaak gebeurt het niet dat een diagnosetechnicus afgeleid wordt terwijl hij middenin een ingewikkelde klus zit? Voordat hij, of zij, nadien zijn gedachtenspoor weer terug heeft en verder kan… Het beïnvloedt uiteindelijk het bedrijfsrendement. Ook daarvoor kun je echter gewoon de helpdesk inschakelen.” Die helpdesk is niet zomaar een helpdesk. Tech360 heeft mede op dit vlak een partnership met GMTO. Zij hebben inmiddels een tiental technici op de helpdesk en beschikken over een arsenaal aan universele en merkspecifieke apparatuur. Bovendien kunnen zij op afstand verbinding maken met de auto: voor diagnose, voor het inleren van componenten zoals een trekhaak of gewoon om mee te kijken. “Bedrijven zijn inmiddels gewend geraakt aan het claxongeluid ter indicatie dat de klus is afgerond.”

Coaching

Het voorgaande is allemaal belangrijk voor het autobedrijf maar er is meer dan de technische ondersteuning. Denk dan aan cruciale zaken als het volmaken en volhouden van de werkplaatsplanning, marketing en niet te vergeten de rendementsverbetering (WESP). Dergelijke coaching is een belangrijke component binnen Tech360. De eigen bedrijfscijfers worden volgens de WESP-methode afgezet tegen landelijke gemiddelden en de eigen cijfers uit het verleden. Zaken die om wat voor reden dan ook ongemerkt even zijn blijven liggen, komen zo naar boven. “Juist op het vlak van commercie, marketing en bedrijfsvoering is coaching welkom bij veel bedrijven die meer technisch georiënteerd zijn. Ook dat bieden we.”