Werkplaatsen open, showrooms dicht

Nederland zit sinds middernacht op slot, maar essentiële bedrijven mogen openblijven. Voor de autobedrijven betekent het kort gezegd dat de werkplaatsen open mogen blijven, maar dat de showrooms gesloten zijn.

Bovag geeft een redelijk volledige opsomming van de maatregelen die gisteravond zijn afgekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus en die voor de autobranche van belang zijn. Daar hoort de kanttekening bij dat over sommige zaken nog geen 100 procent duidelijkheid kan worden gegeven.

De maatregelen

Thuiswerken is de norm. Dat geldt voor de beroepen waar dat mogelijk is. Monteurs kunnen gewoon in de werkplaats aan het werk. Behalve werkplaatsen mogen ook tankstations openblijven. En hoewel de showrooms dicht zijn, mogen verkochte auto’s wel bij de klant bezorgd worden. Ook de inruiler kan in dat geval worden meegegeven. Wasstraten zijn ook open, want vallen onder zakelijke dienstverlening, evenals verhuurlocaties. Ook de apk kan gewoon worden uitgevoerd. Met RDW is afgesproken dat steekproeven en registervergelijkingen zoveel mogelijk doorgang vinden.

Onduidelijkheid

Wat nog niet helemaal duidelijk is, is het beleid ten aanzien van proefritten. Hierover probeert Bovag zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen. Of er ook de mogelijkheid bestaat om toch auto’s uit te leveren op het bedrijf zelf is ook nog niet helemaal duidelijk, evenmin als de reikwijdte van de groothandel B-to-B.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *