Zichtbaar en transparant

Met de verhuizing in september 2018 sloot Autobedrijf Gaasbeek zich anderhalf jaar geleden meteen aan bij de garageformule AutoFirst. Toch is het autobedrijf van Jan en Magda Gaasbeek in Heteren de dorpsgarage gebleven die het altijd geweest is, met een persoonlijke touch die het bedrijf onderscheidend maakt.

Zo is de werkplaats van Autobedrijf Gaasbeek opvallend groen. In het midden van de ruimte staan ladenblokken met daarop de computers. Daar omheen geven planten en bloemen de werkplaats een uitstraling die je bepaald niet in elke werkplaats aantreft. Het vele glas geeft de werkplaats bovendien een transparantie die zich ook verder in het bedrijf doorzet.

Zo is er speciaal voor de BMW-rijders onder de klanten de mogelijkheid om via de sleutel de onderhoudsgegevens digitaal uit te lezen. Een tweede scherm op een draaiplateau biedt de klant aan de balie de mogelijkheid om met de receptie mee te kijken naar onderhoud dat verwacht wordt en onderhoud dat al verricht is. 

Comfortabel

De werkplaats biedt ook door het gebruik van drie stempelhefbruggen een ruimtelijke aanblik. Jan Gaasbeek: “Het is vooral ook heel comfortabel werken. Je zit nooit met palen die in de weg staan. Alle deuren kunnen open, je kunt makkelijk om de auto heen lopen, de wielen zijn vrij… Je kunt alleen niet onder de dorpels te komen, maar daar hoef je bijna nooit te zijn.”

Er is één vierkolommer, die is gereserveerd voor de apk’s en 3D uitlijnen. ADAS-kalibratie behoort nog niet tot het dienstenpakket, maar daar is al wel rekening mee gehouden bij de plaatsing van de vierkolommer. “We hebben ruimte daarvoor vrijgehouden om die borden kwijt te kunnen. We hebben nu nog pas één auto binnen gehad waarbij dat nodig was. Dat werk besteden we nu nog uit, maar als dat meer wordt, gaan we het zelf oppakken.”

Computers

Achterin de werkplaats is nog ruimte om in de toekomst een aparte ruimte te creëren voor het werken aan elektrische auto’s, iets wat nu nog maar mondjesmaat gebeurt. Jan Gaasbeek: “Dat werk zie ik toch pas over een paar jaar echt toenemen. Het elektrische gedeelte, daar heb je voorlopig nauwelijks werk aan. Daarnaast hebben we het plan om er een vierkolommer bij te plaatsen, zodat we met de apk wat flexibeler zijn. Dat zijn de eerste dingen die nog in de planning zitten. Door het eiland met die ladenblokken moet je soms wel buitenom als een auto van de uitlijnbrug op een andere brug moet. Verder zijn we heel tevreden over deze opstelling. De bediening van de hefbruggen zit in de ladenblokken, heel centraal, waar ook de pc’s staan, één voor iedere werkplek. Met tablets werken, met een internetverbinding die niet altijd stabiel is, dat had niet mijn voorkeur. En met zo’n centrale plek hoeven monteurs niet de hele tijd heen en weer te lopen en hebben ze alles binnen handbereik. Ook kleinmateriaal en gereedschappen als een slijptol en diagnosetester zitten in die ladenblokken. Alleen de gereedschapskarren staan los. Die wil je toch mobiel hebben.”

Via een beeldscherm op een draaiplateau kan de klant meekijken met de onderhoudsgeschiedenis.
Drie stempelhefbruggen geven de werkplaats een ruimtelijk karakter en, nog belangrijker: het is heel comfortabel werken.
De werkplaats is van het gas af. Verwarming gebeurt door middel van warmtepompen. Jan Gaasbeek: “Het voordeel is dat je de warmte zo terug hebt als de deuren even open zijn geweest. Met kachels duurt dat veel langer.”

AutoFirst

Ondanks de coronacrisis ziet Jan Gaasbeek dat de omzet stabiliseert. “We zien best veel nieuwe gezichten, nieuwe klanten. Ook in de uitloop van de vorige crisis hebben we nauwelijks omzetdaling gehad. Onderhoud en reparatie blijven altijd wel doorgaan. Ook al zie je een verschuiving van preventief naar repressief onderhoud, je bent toch een keer aan de beurt en vaak ben je met repressief onderhoud zelfs duurder uit.”

Doordat Autobedrijf Gaasbeek is aangesloten bij AutoFirst, kan het bedrijf nu ook  privélease aanbieden. “We hebben inmiddels al een paar contracten lopen. Verkoop is helemaal niet ons ding. Het gaat ons puur om de aftersales. En doordat AutoFirst erachter zit, hebben wij geen omkijken naar de administratie en de marketing rondom deze unieke dienst. En wij doen het onderhoud. Private lease zal niet de hoofdmoot van het werk hier worden, maar we kunnen wel onze klanten blijven bedienen. Naar de toekomst toe, als we meer elektrisch gaan rijden, zal private lease toch toenemen. Richting de gewone leaseklant is AutoFirst wat minder actief, maar dat hoeft voor mij ook niet zo. Daar komt zoveel werk omheen bij: je moet haal- en brengservice aanbieden, de auto moet na een beurt gewassen worden… Al die dingen, ik ken het, want ik heb jaren bij een dealer gewerkt, maar daar zijn wij niet op ingesteld. Als het een keer niet uitkomt en je brengt de auto niet gewassen terug, omdat dat even niet lukt, dan word je daar genadeloos op afgerekend.”

Liever heeft Jan Gaasbeek te maken met zijn vertrouwde klantenkring die dergelijke verwachtingen niet hebben. “Door de aansluiting bij AutoFirst én door de verhuizing ben je sowieso zichtbaarder, al zijn we nog steeds de dorpsgarage, met persoonlijke aandacht voor onze klanten, die vertrouwen in ons hebben. We zijn eerlijk, transparant in wat we doen en willen gewoon goed werken leveren voor een redelijke prijs. Dat willen we uitstralen. Een gewassen auto, uitgezogen en baristakoffie bij de receptie, dat hoort niet bij ons. Je kunt dat allemaal wel beloven, maar dan moet je het ook in je uurloon verwerken. De auto goed repareren, voor een nette prijs, dat is voor ons goed genoeg.”

Autobedrijf Gaasbeek

Na jarenlange ervaring in de onderdelenhandel en bij diverse dealerbedrijven kwam Jan Gaasbeek in 2012 in een bestaand autobedrijf in Heteren, om dat in 2015 helemaal over te nemen. Het oorspronkelijke bedrijf aan de andere kant van industrieterrein Poort van Midden-Gelderland in Heteren werd met vier bruggen en slechts vier parkeerplaatsen al snel te klein voor het werk dat Jan Gaasbeek op zich af zag komen. In 2018 werd begonnen met de nieuwbouw, waar Jan en Magda Gaasbeek met hun speciale wensen nauw bij betrokken waren. Zo sloten zij zich aan bij het concept AutoFirst via grossier Koskamp. “Een mooi marketingconcept, dat ervoor zorgt dat wij een mooie zichtbaarheid hebben in de omgeving.” Begin 2019 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie, waar ruimte is voor zes bruggen, waaronder drie stempelhefbruggen, een tweekolommer die ook bedrijfswagens kan liften, en een vierkoloms uitlijnbrug waar ook de apk’s worden verricht.

Een motorblok uit een bestelwagen, dat door losgeraakte kleppen behoorlijk beschadigd is. Repareren kan bij Autobedrijf Gaasbeek, maar het is de vraag of dat economisch nog verantwoord is.

Partnervideo

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3427 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.