Zorgen ondanks stijgende omzet

De omzet van de auto- en motorbranche is in het tweede kwartaal van 2018 met 7,2 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Toch zijn er zorgen onder ondernemers, met name over het kunnen aantrekken van voldoende vakkundig personeel.

Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche. De omzet van de auto- en motorbranche stijgt al sinds het eerste kwartaal van 2015, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2016.

Omzetstijgingen

Alle deelbranches lieten een groei in de omzet zien in het tweede kwartaal van 2018. De hoogste omzetgroei werd behaald door de importeurs van nieuwe personenauto’s (10,6 procent vergeleken met een jaar eerder). Omzetstijgingen waren er verder ook voor de personenautobranche (8,5 procent), de gespecialiseerde autoreparatiebedrijven (5,0 procent) en de handel in auto-onderdelen (3,7 procent).

Personeelstekort

Toch is het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche aan het begin van het derde kwartaal afgenomen van positief (6,7) naar licht negatief (–0,8). Bijna 13 procent van de ondernemers verwacht een daling van de omzet in het derde kwartaal. Bedrijven in de auto- en motorbranche hebben namelijk grote moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Dit probleem speelt vooral bij gespecialiseerde autoreparatiebedrijven, waar 34,1 procent van de bedrijven moeite heeft om geschikt personeel te vinden.  

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters