bekeken: 1428 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(5,00)
(Inloggen is vereist)

34 miljoen boete voor Japans/Zweeds kartel

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 23 november 2017, 12:01

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie heeft vijf bedrijven een boete opgelegd van in totaal 34 miljoen euro voor het overtreden van Europese regelgeving op het gebied van kartelvorming.

De bedrijven werkten in kartelvorming samen bij de toelevering van veiligheidsgordels, airbags en stuurwielen voor fabrikanten van Japanse auto’s in de EU, met name Toyota, Suzuki en Honda. Het gaat om de Japanse bedrijven Tokai Rika, Takata, Toyoda Gosei en Marutaka, en het Zweedse Autoliv.

Bescherming consumenten

Eurocommissaris Margrethe Vestager stelde in een persverklaring dat de toeleveranciers door verboden prijsafspraken bij de verkoop van hun onderdelen kunstmatig hoog hebben gehouden. Ze zijn daarmee gegaan voor het maximaliseren van hun eigen winsten, ten koste van consumenten. “We accepteren niet dat kartels Europese consumenten benadelen, ook niet als zulk een kartel zich buiten Europa bevindt.”

Boete

Alle vijf toeleverende bedrijven hebben hun betrokkenheid bij het kartel toegegeven, dat actief was tussen 2004 en 2010. Ook zijn ze akkoord gegaan met de boetes, waarmee de zaak gesloten kan worden. Met 12,7 miljoen euro gaat de grootste boete naar Takata. Toyoda Gosei moet met 11,3 miljoen ook flink bijdragen.

Tags: , , , , ,

BMW schenkt mpv aan HAN…Cijfers Jato: diesel verliest…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties