Met elke nieuwe generatie voertuigen neemt de complexiteit van on-board elektronica toe. Met name voor onafhankelijke garagebedrijven en werkplaatsen levert dit steeds vaker problemen op: nieuw geïnstalleerde onderdelen kunnen steeds vaker niet met de aanwezige diagnose tools ingeleerd worden. Jifeline Remote Diagnostics biedt hier een uitstekende oplossing voor via haar diagnose op afstand oplossing.
Partnercontent
Het afgelopen jaar heeft Jifeline een explosieve groei in het gebruik van haar diagnosediensten gezien. Garagebedrijven maken steeds vaker gebruik van Jifeline’s diensten voor de meest uiteenlopende problemen.
Lag de focus eerst met name op het inleren van nieuwe sleutels, componenten en retrofit trekhaken, nu zien we een duidelijke verschuiving naar de meer complexe diensten zoals het kalibreren van ADAS-camera’s en andere rijhulpsystemen.
Hiermee wordt ook meteen duidelijk dat het coderen van deze elektronische componenten een steeds groter probleem wordt voor bijvoorbeeld de schadebranche.
ADAS kalibratie – Met name voor ADAS heeft Jifeline intussen een database opgebouwd met kalibratiegegevens van een groot aantal voertuigmodellen. Zo kunnen de Jifeline diagnose-operators op afstand de medewerkers in de werkplaats goed begeleiden met het correct afstellen van de kalibratieborden.
Nieuwe merken – Een interessante ontwikkeling is het grote aantal nieuwe automerken die de Europese markt bestormen als gevolg van de elektrificatie van ons wagenpark. Hoewel deze merken nog niet veel bij universele garages opduiken, zien we deze al wel regelmatig bij schadeherstellers verschijnen. Dit brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee omdat de traditionele diagnose tools deze nieuwe merken vaak (nog) niet ondersteunen.
Via Jifeline heeft een universele garage toegang tot de vrijwel alle originele diagnose tools. Zelfs merken zoals MG, Polestar en Lync & Co worden ondertussen door Jifeline ondersteund.
DoIP – Als gevolg van de grotere complexiteit van voertuigelektronica neemt de hoeveelheid data in onze voertuigen enorm toe, en hiermee dus ook de hoeveelheid data richting het diagnoseapparaat. Om hier goed mee om te kunnen gaan ontwikkelen autofabrikanten nieuwe communicatieprotocollen zoals DoIP (Diagnose over IP).
Dit protocol is al geïmplementeerd in bijvoorbeeld de nieuwste modellen van Volvo, BMW en Mercedes. DoIP biedt een veel snellere en stabielere verbinding waardoor bijvoorbeeld het programmeren van complexe modules op afstand mogelijk wordt. Nadeel is wel dat veel bestaande diagnose tools niet met het DoIP-protocol overweg kunnen, en deze tools dus niet voor deze nieuwe modellen gebruikt kunnen worden.
Jifeline biedt hier de oplossing via de J-ReX interface. De Jifeline J-ReX interface is al DoIP voorbereid en in de komende maanden wordt de ondersteuning voor DoIP-voertuigen dan ook verder door Jifeline uitgerold.
Al met al kunnen we concluderen dat een remote diagnose oplossing steeds vaker de oplossing vormt voor codeer-/programmeerproblemen die in de werkplaats optreden – en er daarmee voor zorgen dat met name universele garagebedrijven ongehinderd en efficiënt hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren. Dit ondanks de toegenomen complexiteit van voertuigelektronica.