Audi- en BMW-rijders blijken de grootste brokkenmakers te zijn in ons land. Ze hebben het grootste aantal aanrijdingen en zijn meer dan andere automerken het slachtoffer van vandalisme, diefstal en/of inbraak.
Dit blijkt uit een rapport ‘Moving forward in mobility’ van schadespecialist CED. In de top tien van automerken met de meeste aanrijdingen voert Audi in 2015 de ranglijst aan. Op de honderd auto’s van dit merk hadden er 14,1 met schade te maken. Audi wordt op de voet gevolgd door BMW (13,6) en Mercedes-Benz (13,1).
Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van CED over 2015. CED is schadespecialist en handelt schades af namens diverse verzekeringsmaatschappijen.
Ander beeld
Als er naar absolute getallen wordt gekeken naar automerken met de meeste schades, ontstaat een ander beeld. Volkswagen was in 2015 de koploper met 112.435 schadegevallen, gevolgd door Opel (79.667) en Renault (71.364). Overigens rijden er van deze merken ook relatief veel auto’s op de weg, waardoor de kans op schade groter is.
Verder concludeert het rapport dat Nederlanders voorzichtiger rijden, maar als ze brokken maken, is de schade groter. Uit berekeningen blijkt dat het aantal voertuigschades de afgelopen vijf jaar met 28 procent is gedaald van 2,3 miljoen naar 1,8 miljoen. Het gemiddelde schadebedrag steeg over diezelfde periode met 13 procent. De toegenomen hoeveelheid elektronica in auto’s wordt als voornaamste reden genoemd voor de stijging.
“Auto’s gaan steeds meer op iPads lijken als het gaat om schade; eenvoudige reparaties bestaan niet meer. Heb je schade, dan is het schadebedrag vaak gelijk hoog door vervanging van elektronica”, zegt Ruud Kooijman, directeur CED Nederland.
Het is opvallend dat juist het aantal schades met bromfietsen de afgelopen twee jaar zeer sterk is gestegen. Op de 100 bromfietsen hadden er 35 een vorm van schade in 2015, terwijl dat er in 2013 nog maar vijftien waren. Volgens het rapport laten bromfietsers zich snel afleiden door hun smartphone.