In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, kunnen elektrische auto’s nu ook op kostenniveau concurreren met diesel- en benzinemodellen. Dat stelt Leaseplan in de nieuwste versie van zijn jaarlijkse Car Cost Index.

Elektrisch aangedreven auto’s zijn in Noorwegen en Nederland zelfs goedkoper dan traditioneel aangedreven wagens. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt het verschil in kosten in hoog tempo kleiner.

Afschrijving

De Leaseplan Car Cost Index beslaat 21 landen en analyseert de eigendomskosten voor een klein- of mediumformaat auto. Daarbij gaat het om brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud. Uitgangspunt is een periode van de eerste drie jaar, bij een jaarkilometrage van twintigduizend. Leaseplan-ceo Tex Gunning vindt het “goed nieuws dat berijders nu ook vanuit kostenaspect kunnen kiezen voor een elektrische auto. De kosten van EV zijn meer concurrerend en steeds aantrekkelijker. Echter nog niet in alle landen. De Car Cost Index legt bloot dat beleidsmakers actie moeten blijven ondernemen op sleutelvraagstukken zoals belastingen en de beschikbaarheid van oplaadstations. Om zo met elektrisch rijden een gedegen vervoersalternatief door heel Europa te bieden.”

Belangrijkste bevindingen

De automodellen die onderdeel waren van de analyses: BMW i3, Ford Focus/Focus Electric, Hyundai Ioniq, Nissan Leaf, Opel/Vauxhall Corsa, Renault Clio, Renault Zoe, Smart Fortwo, VW Golf/e-Golf en Polo. Brandstofkosten zijn berekend op de gegevens die door de fabrikanten zijn opgegeven. Hieronder de belangrijkste bevindingen op het gebied van kosten. – De gemiddelde eigendomskosten van een auto variëren in Europa; van 448 euro per maand in Polen tot 761 euro per maand in Italië. – De kosten van elektrische voertuigen zijn het laagste in Hongarije (597 euro per maand) en in Italië het hoogste (986 eurp per maand). – In Nederland zijn elektrische auto’s per maand goedkoper(829 euro) dan dieselauto’s (861 euro). Benzineauto’s blijven met 785 euro per maand het goedkoopst. – Eigenaren en berijders van elektrische auto’s betalen gemiddeld 131 euro per maand aan wegenbelasting en btw (als gevolg van hogere aankoopprijzen). Dat is meer dan de 104 voor benzine- respectievelijk 108 euro per maand voor dieselauto’s. – Berijders van een elektrische auto besteden gemiddeld 39 euro per maand aan brandstof;  benzinerijders 110 en dieselrijders 78 euro per maand.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties