De directe aansturing door ceo Carlos Tavares van PSA Group, de ambities van de werkvloer en een flink budget moeten Distrigo en Eurorepar Car Service een sterke, wellicht zelfs eerste positie opleveren in de wereldwijde onafhankelijke aftermarket.
De door PSA (inclusief Opel) uitgestippelde strategie – Push to Pass – is alweer enige tijd onderweg. Ze is gebaseerd op een vijftal door topman Tavares geïdentificeerde trends, die hij zijn game changers noemt. Van product naar klant, van auto naar mobiliteit, van local naar global, van bezit naar experience. En, heel belangrijk, van autofabrikant naar regisseur van een portfolio vol klantgerichte activiteiten – die maar ten dele ‘verbonden’ zijn met de auto. Wel met PSA, uiteraard. Op diverse vakbeurzen, symposia en congressen wordt de visie breed uitgedragen. Zo ook vorige maand tijdens de internationale vakbeurs Equip Auto in Parijs.

Eurorepar
Twee van die activiteiten pakken we er uit, vanwege hun invloed op de aftermarket: het universele werkplaatsconcept Eurorepar Car Service en het onderdelendistributieconcept Distrigo. Aftersales Magazine sprak er in Parijs over met Christophe Musy, senior vice president Aftermarket bij PSA, en Delphine Lafon-Degrange, vice president voor de businessunit IAM oftewel de onafhankelijke aftermarket.
Het Eurorepar-netwerk moet uitgroeien naar ongeveer tienduizend deelnemers.
Wereldwijd – met het accent nog op Europa – zijn er inmiddels bijna 4500 autobedrijven (waarvan ruim 3500 in Europa) die zich presenteren als Eurorepar Car Service. In ons land zijn het er momenteel bijna zeventig. Sinds enige tijd wordt het concept ook in Zuid-Amerika uitgerold en recentelijk werd Eurorepar Car Service in China geïntroduceerd. Momenteel worden de mogelijkheden in Rusland onderzocht. Volgens Musy en Lafon-Degrange koestert PSA de ambitie om de komende jaren het Eurorepar-netwerk uit te laten groeien naar ongeveer tienduizend deelnemers. Daarmee zou dit concept de twee huidige grootste universele netwerken – Bosch Car Service en CarXpert van Group Auto International – voorbij gaan streven. CarXpert is in andere landen overigens onder de namen Topgarage en Eurogarage actief.
Transitie
Nu is een netwerk van universele autobedrijven opbouwen één competentie, maar het opzetten van een grossiersnetwerk dat de onderdelenbeschikbaarheid garandeert een heel andere. Middels het distributienetwerk Distrigo, dat zowel de merkdealers van de PSA-merken belevert, het netwerk Eurorepar Car Service alsook andere universele autobedrijven, bouwt de PSA Group aan een ‘eigen’ grossiersnetwerk. In ons land zijn er drie distributie-hubs, in België vijf. PSA, en in deze vooral Distrigo, ziet voor de universele werkplaats het belang van de beschikbaarheid van banden. Onder het ‘eigen’ label Reliance was al een assortiment zomerbanden beschikbaar. Op Equip Auto werd een assortiment winterbanden geïntroduceerd. In een later stadium volgen waarschijnlijk all season-banden. Als autofabrikant de transitie maken naar een multi-mobiliteitsaanbieder is een zaak van lange adem. Er zijn ook grote verschillen tussen de autofabrikanten. Richten zij zich ‘uitsluitend’ op de consument of hanteren ze een duidelijke b2b-strategie? Of, zoals in het geval van PSA-Opel, een brede zakelijke benadering van de aftermarket?
Behalve Eurorepar Car Service en Distrigo, vallen ook de webshop Misterauto en het serviceplatform Autobutler onder de verantwoordelijkheid van Christophe Musy. Mister Auto is er zowel voor de particuliere als de zakelijke consument. Naast Distrigo en in een later stadium wellicht als hét b2b-bestelplatform voor de groep, zorgt Mister Auto ook voor een versterking van de inkooppositie bij de IAM-leveranciers. Autobutler, nu alleen nog actief in Denemarken, Duitsland en sinds kort Frankrijk, leidt de klant via een serviceplatform naar de partners van de PSA Group.
Volgers
Iedere ceo heeft zijn eigen agenda in deze. Echter, er zijn twee autofabrikanten die min of meer een strategie à la PSA voorbereiden. Zo heeft Renault – met zijn werkplaatsconcept en onderdelenlijn Motrio – na een recente overname van een deel (negen vestigingen) van de activiteiten van de Franse grossiersgroep Laurent, de universele aftermarket betreden. Daarbij is Renault een strategische samenwerking aangegaan – als medeaandeelhouder in de overgenomen Laurent-activiteiten (onder de naam Exadis) – met Mobivia. Deze eveneens Franse partij is eigenaar van onder meer de universele autoserviceketens Norauto, Midas, Auto 5 en ATU en in meerdere Europese landen actief met ruim 2500 universele werkplaatsen. Een eerste aanzet tot een Distrigo look-a-like door Renault lijkt een feit.
Mobivia heeft ook geïnvesteerd in connectiviteit. Zo is er het concept Xee, waarin ook Bridgestone en Total participeren. Een volgende autofabrikant die actief lijkt te willen worden op dit speelveld is Volkswagen AG. In Frankrijk is volgens ingewijden inmiddels een pilot gestart. Kortom, de onafhankelijke onderdelendistributeurs, die de afgelopen jaren door schaalvergroting het Europese speelveld hebben ingedeeld, krijgen er wellicht een paar grote, merkgebonden concurrenten bij. Partijen die de competitie aangaan met en op de onafhankelijke aftermarket, en daarbij als USP hun OE-onderdelen inzetten.