10,1% meer occasions in Q3 | +1,3% Q1-Q3

De Nederlandse autobedrijven verkochten in het derde kwartaal 341.118 gebruikte personenauto’s. Dat is 10,1 procent meer dan in het derde kwartaal van 2019. Afgelopen september ging het om 108.488 transacties tussen autobedrijven en consumenten, ofwel een stijging van 10,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van Bovag en RDC.

Na verkoopdalingen in maart en april van respectievelijk 14 en 26 procent noteerde de occasionverkoop in de zomermaanden recordniveaus. Bovag verklaart dit uit het feit dat veel mensen als gevolg van de coronamaatregelen op zoek zijn naar alternatieven voor het openbaar vervoer.

Sinds augustus vertoont het verkooptotaal over 2020 een voorzichtige plus. In september steeg de verkoop ten opzichte van vorig jaar zelfs met 10,6 procent. Na de eerste negen maanden is dat 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkochten de autobedrijven 968.946 tweedehands personenauto’s tot en met september 2020. De ruim vijfduizend bij Bovag aangesloten autobedrijven zijn verantwoordelijk voor de helft van die verkopen.

Elektrisch

Net als een jaar eerder betrof 81,5 procent van de verkochte occasions vorig kwartaal een benzineauto. Bijna 12 procent was een diesel en dat was een jaar geleden 13,8 procent. De verkoop van elektrische occasions steeg van 1571 stuks in het derde kwartaal van 2019 naar 3570 exemplaren dit jaar in dezelfde periode. Het aandeel in de totale verkoop steeg daarmee van een half procent naar 1,05 procent.

De populariteit van elektrische hybride voertuigen zorgt er mede voor dat het aandeel van tweedehands auto’s met een automatische versnellingsbak afgelopen kwartaal steeg naar bijna 29 procent, tegen bijna 26 procent een jaar eerder.

Vooruitzichten

Met de nieuwe coronamaatregelen van de overheid, waarbij onder andere het thuiswerken opnieuw tot norm is verheven, is het de vraag of de stijgende lijn van de laatste maanden in het laatste kwartaal kan worden doorgetrokken. Daarnaast staat de werkgelegenheid onder druk en daarmee ook het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen van huishoudens en bedrijven. In heel 2019 verkochten autobedrijven bijna 1,3 miljoen occasions, terwijl consumenten onderling een kleine 700.000 tweedehands auto’s verhandelden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3415 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.