650 nieuwe autobedrijven onrealistisch

Het totaal aantal garagebedrijven in Nederland is volgens onderzoek van Reparatiebuddy.nl het afgelopen jaar met 650 gestegen naar 21.626. De stijging van 3,1 procent is gebaseerd op cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Bovag signaleert over 2010 juist een afname en meet 5.891 leden, inclusief filialen.

Het aantal niet bij Bovag aangesloten bedrijven is circa 3000. Daarmee komt het totaal aantal garages op minder dan de helft uit van het onderzoek door Reparatiebuddy. Het cijferverschil zit in het feit dat de KvK alle gegevens uit de voorheen afzonderlijke rubrieken (garage, schadebedrijf, autogarage, autohandel, autoschade, autoreparatie en automaterialen) nu heeft gebundeld. Bovendien hebben overkoepelende holdings met een ander vestigingsadres hun eigen inschrijvingsnummer. Dit zorgt voor een dubbeltelling waardoor het fysieke aantal autobedrijven lager uitvalt.
Uitgaande van het relatieve groeipercentage zouden er vorig jaar circa 275 bedrijven bijgekomen zijn.

Reparatiebuddy wijdt die groei van het aantal garages aan het krachtige herstel op de automarkt. Zij spreekt de verwachting uit dat deze groei in 2011 doorzet. Eigenaar Haddo Vervest: "De recent gepubliceerde verkoopcijfers van nieuwe auto’s in januari onderstrepen dit beeld. Overigens blijkt uit ons onderzoek dat een goede zichtlocatie een belangrijke drijfveer is voor een ondernemer om een nieuwe garage te starten. Met name aan de rand van een nieuw bedrijvenpark, gelegen aan een snelweg, zijn populaire locaties voor nieuwe garagebedrijven."

Bekijk hier de KvK-pagina over de branche ‘Handel en reparatie personenauto’s’ >>
Download hier het volledige Excel-cijferoverzicht van Reparatiebuddy >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *