97 procent hergebruik autobranche Nederland

Van een autowrak werd vorig jaar in Nederland 97 procent hergebruikt. Daarmee voldoet de branche ruimschoots aan de Europese autowrakkenrichtlijn, die 95 procent voorschrijft. Dat meldt ARN in zijn duurzaamheidverslag 2015, het jaar dat geldt als ijkpunt voor nuttige toepassing van wrakken.

In het verslag deelt algemeen directeur Arie de Jong nadrukkelijk de geleverde prestatie met autodemontage- en shredderbedrijven. Zonder nauwe coöperatie binnen de keten was dat niet gelukt. “Voor mij is deze mijlpaal het bewijs dat dat autorecycling iets is dat we alleen door nauwe samenwerking kunnen bereiken; daar ben ik trots op.”

Met de post shredder technologie wordt volgens De Jong de bijdrage van de PST-fabriek in de totale recyclingprestatie van Nederlandse autowrakken voor het eerst goed zichtbaar. Door in 2015 zo’n veertigduizend ton shredderafval te verwerken, zijn de laatste, lastige twaalf procenten behaald van de 97 procent. “Daarmee is de installatie een onmisbare schakel in de keten, nodig om te blijven voldoen aan de 95 procent-doelstelling.” Proeven die ARN in 2015 heeft uitgevoerd in samenwerking met de drie shredderbedrijven in Nederland maakten een nauwkeurige en betrouwbare berekening mogelijk van het recyclingdeel van de shredderbedrijven en de PST-fabriek.

Volwassen

ARN en haar opdrachtgever RAI Vereniging hebben hun overeenkomst vorig jaar met vijf jaar verlengd. Onderdeel van de hernieuwde afspraken is de verplichting om de recyclingkosten over de gehele keten verder omlaag te blijven brengen. De Jong: “De keten is volwassen geworden, met het vijfjarig bestaan van de PST-fabriek is de installatie definitief uit de opstartfase.” Doel is onder meer om de opbrengsten van de fabriek te verhogen door hoogwaardigere materialen te produceren. “Op deze wijze dragen we ook bij aan echt circulaire autorecyclingketen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *