Aandeel auto van de zaak hetzelfde

Van de 7,7 miljoen werknemersbanen in 2014 was aan 7 procent een auto van de zaak gekoppeld. Dat komt neer op 1 op de 14. Sinds 2008 is dit aandeel nauwelijks veranderd. In 2014 ging het om ongeveer 548.000 auto’s. Dat meldt CBS.

In Nederland reden in 2014 ruim een half miljoen ‘auto’s van de zaak’ rond. In veruit de meeste gevallen zit een man achter het stuur. De meest voorkomende leeftijdsgroep is die van 40 tot 50 jaar. De sectoren informatie en communicatie, bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten (denk daarbij aan reclamebureaus, speur- en ontwikkelingswerk, markt- en opinieonderzoekbureaus) en energievoorziening leverden het grootste aandeel. Het zijn in het algemeen bedrijfstakken waar overwegend mannen werken.

Vrouwen

In bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken (meer dan 60 procent), rijden werknemers doorgaans minder vaak rond in een auto van de zaak. Een uitzondering is de ‘overige dienstverlening’. In deze categorie zijn diensten ondergebracht als activiteiten van belangenverenigingen, reparatie van computers en consumentenartikelen en veel andere activiteiten op het gebied van persoonlijke dienstverlening. In 2014 lag de verhouding in die branche dicht bij het landelijke gemiddelde van 1 op de 9 mannelijke tegen 1 op de 39 vrouwelijke werknemers.

Bekeken naar leeftijd was in 2014 de groep van 40 tot 50 jaar met een auto van de zaak het grootst. Twintigers en zestigplussers zijn het minst te vinden onder auto-van-de-zaakrijders.
Relatief – dus vergeleken met alle leeftijdgenoten die voor een baas werken – is het aandeel van twintig- tot dertigjarigen het kleinst. Het aantal zestigplussers met een auto van de zaak is nog lager, maar het percentage is groter, omdat er in verhouding weinig oudere werknemers zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.