Aanpak smartphone achter het stuur

Politie gaat extra controleren op het gebruik van smartphones in het verkeer. Vanwege het sms-en, chatten en e-mailen achter het stuur overlijden jaarlijks tientallen verkeersdeelnemers. Overtreders moeten een boete van 230 euro betalen.

Uit onderzoek van VVN is gebleken dat de helft van alle smartphonegebruikers de telefoon ook onderweg gebruikt. Daarbij wordt de aandacht gemiddeld voor drie voetbalvelden lang van de weg genomen. VVN startte daarom een actie om automobilisten  een week lang zonder smartphone in de auto op pad te sturen.

Met deze actie wilden we mensen laten ervaren hoe het is als je je telefoon eens een keer niet gebruikt tijdens het rijden”, aldus Cindy Esseling, woordvoerder VVN. “Meer dan de helft van de deelnemers aan de actie geeft ook aan dat hij wel eens een onveilige situatie achter het stuur heeft meegemaakt.”

Ruim tweederde (67,9 procent) vond het niet moeilijk om de smartphone met rust te laten. Desondanks vond een kwart (26,8 procent) het lastig om de smartphone te laten liggen. Tweederde (68,8 procent) laat weten dit vol te gaan houden na een week, een kwart (24,1 procent) zegt dit waarschijnlijk te kunnen volhouden en 5,4 procent geeft aan zich zeker weten niet te houden aan het rijden zonder smartphone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.