‘Aansprakelijk voor schade zonder winterband’

Veel winterbandenrijders vinden dat autobezitters zónder winterbanden automatisch aansprakelijk gesteld moeten worden, wanneer zij schade rijden tijdens winterweer. Een derde is het eens met deze stelling, daarnaast staat 35% er niet onwelwillend tegenover.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK, in september gehouden onder ruim 1.500 voertuigeigenaren, in opdracht van Vaco. De peiling is een vervolg op eenzelfde onderzoek in 2015. Destijds stond 24% van de auto-eigenaren met winterbanden positief tegenover deze stelling, een verschil van 9%.

Verplicht

Aangezien winterbanden de kans op schade en letsel verkleinen, is 26% van de autobezitters mede daarom van mening dat ze verplicht moeten worden in Nederland. Onder winterbandenrijders staat slechts 23% niet achter deze stelling. Het onderzoek wijst verder uit dat eigenaren van een Volkswagen bovengemiddeld vaak op winterbanden rijden; bezitters van een Opel of Peugeot scoren hier juist minder dan doorsnee. Naar verwachting speelt het gemiddelde jaarkilometrage een rol.

Winterbandenbezitters per automerk

Veiligheid

Edwin Brinksma, branchemanager Vaco, ziet in het GfK-onderzoek veel positieve aspecten. “Het is goed om te zien dat één op de drie Nederlanders op winterbanden rijdt. Bovendien vindt 90% van de automobilisten grip op de weg, dus veiligheid, het belangrijkste aspect bij de aanschaf van banden. Ook goed: de meerderheid baseert zich bij hun koopbeslissing op het advies van een professional.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *