AD neemt Doyen over

Doyen Auto, met vestigingen in België, Nederland en Frankrijk, wordt overgenomen door Auto Distribution Frankrijk. Diverse Franse vakbladen brengen dat nieuws woensdagochtend.

Volgens het vakblad Zepros Auto was naast AD Frankrijk ook PSA (Peugeot Citroën) in de race om Doyen over te nemen. PSA wilde Doyen Auto ‘koppelen’ aan de door hen vorig jaar overgenomen onderdelen- en bandenwebshop Mister Auto. Maar AD Frankrijk is dus de winnaar in deze overnamestrijd geworden.

In 2015 behaalde de 339 medewerkers tellende Groep Doyen Auto een omzet van 194 miljoen euro. De onderneming ondersteunt op haar markten een netwerk van circa achthonderd  garagebedrijven. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Diverse onderdelenfabrikanten melden dat zij zijn geïnformeerd over deze al enige tijd boven de markt zwevende overname. Hiermee krijgt het schaalgrootteproces in Europa een nieuwe impuls. AD Frankrijk is ook actief in Polen en krijgt nu voet aan de grond in de Benelux. AD Frankrijk werd in 2015 door durfinvesteerder Towerbrook Capital Partners verkocht aan de Amerikaanse equity-groep Bain Capital. Of AD Nederland en/of Partspoint een rol gaan spelen in deze is nog onbekend. De diverse managers in ons land houden de kaken nog even stijf op elkaar.

Een andere implicatie is dat de internationale grossiersgroep Temot haar personenwagenpartner kwijt raakt in de Benelux (in het zware segment is Bulthuis Temot-lid). Het is bijna ondenkbaar dat een partner van ADI aangesloten blijft bij Temot.

Reacties Sator en Partspoint

“Een verstandige beslissing van Doyen”, reageert Adriaan Roggeveen, directielid van Sator. “De schaal waarop zij opereerden was niet langer houdbaar. Nu zijn ze onderdeel van een groep met een omzet van 1,2 miljard euro. Maar zelfs in de nu ontstane situatie behoren ze nog niet tot de grote dominante spelers in Europa. WM (1,7 miljard euro), Stahlgruber (1,4 miljard euro automotive-omzet) en LKQ (met inmiddels 3 miljard euro omzet) rukken op en groeien verder.”

Cor Baltus, CEO Partspoint Holding, zegt al in een eerder stadium via zijn collega’s van AD France te hebben begrepen dat de overname van Doyen aanstaande was. Over de consequenties voor de thuismarkt valt volgens hem op dit moment nog niets concreets te zeggen. “Als de overname is afgerond, gaan AD en Partspoint om tafel om te kijken hoe we in Nederland verder gaan.”

UPDATE: REACTIE MARCEL STREPPEL

Marcel Streppel, directeur Doyen Auto Nederland, typeert AD Frankrijk als “een mooie partij, die met zijn pakket heel mooi complementair is aan Doyen.” Streppel noemt in dit verband het aanbod bij AD op het gebied van diagnose, gereedschappen en equipment c.q. het slijtdelenportfolio bij Doyen. Ook “de duidelijke wil van AD om te investeren in Nederland vind ik een belangrijke pre. Onze strategie om te werken met twee regionale depots (Zwolle, Waalwijk, red.) pakt nu nog mooier uit.”

Streppel laat zich nog niet uit over operationele zaken die gaan volgen. “Het wachten is nu op de definitieve overname. Die verwacht ik binnen enkele maanden.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.