Aftermarket Q1: in geld meeromzet

De Nederlandse automotive aftermarket heeft in het eerste kwartaal (Q1 2010 index: 100) van dit jaar in geld een meeromzet gerealiseerd (index: 104), maar in volume heeft een daling (index: 99) plaatsgevonden. Dat blijkt uit de Branche Thermometer Autovak van RAI Vereniging, die een actueel beeld geeft van de onafhankelijke aftermarket.

Binnen de onderzoeksopzet leveren een beperkt aantal bedrijven verkoopgegevens over productgroepen aan. RAI Vereniging: “Sator Holding (o.a Van Heck en Havam), Kühne Automotive, Shared Parts Services (Brezan) en Autodistribution Benelux vertegenwoordigen een dermate groot marktaandeel op de onafhankelijke aftermarket dat de ontwikkelingen binnen deze bedrijven representatief geacht mogen worden voor de ontwikkeling van de totale markt.”

De vier ondernemingen leveren eens per kwartaal gegevens aan bij een notaris. Het betreft hier verkoopdata van een aantal productgroepen binnen het assortiment ‘slijtdelen’, die verkocht worden op de Nederlandse markt, bedoeld voor personen- en bestelauto’s tot 3,5 ton.

Download hier de Branche Thermometer Q1 en bekijk alle grafieken per categorie slijtdeel >>

Inhaalslag

De prijsstijgingen hebben veel te maken met de gestegen grondstofprijzen, de volumedaling vooral met een dalende onderhoudsbehoefte en de actuele bezuinigingsdrift van de consument.

Voor het tweede kwartaal verwachten de meeste leveranciers een lichte stijging van de prijsniveaus en een stabilisatie van het volume. Een enkele leverancier verwacht een lichte prijsdaling door de introductie van budgetlijnen en mede daardoor ook een lichte stijging van het volume. Na de zomer – dus van invloed op het derde kwartaal – is de algemene verwachting dat er een inhaalslag komt ten aanzien van het tot nu toe uitgestelde onderhoud. Vooral remdelen, remschijven en stuurdelen zouden hier dan weer een opgaande lijn moeten gaan laten zien.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1851 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *