Alcohol en niesbui net zo gevaarlijk in auto

Autorijden wanner je verkouden bent is net zo gevaarlijk als rijden met alcohol op. Het rijvermogen daalt met 50 procent wat overeenkomt met het drinken van vier dubbele whisky’s. Het advies luidt om bij griep, hooikoorts of een finke verkoudheid niet achter het stuur te kruipen.

Dat blijkt uit een onderzoek van een Britse verzekeringsmaatschappij. Als experiment werden mensen die last hadden van symptomen van verkoudheid en griep achter het stuur gezet. Ze bleken langzamer te reageren, vaker plotseling te remmen, waren zich minder bewust van het omringende verkeer en reden grilliger dan gezonde bestuurders.

Bij niezen wordt de situatie in de auto al helemaal gevaarlijk. Niezen bij een snelheid van 95 kilometer per uur kan ertoe leiden dat bestuurders tot wel 20 meter ‘blind’ rijden omdat ze tijdens een niesbui automatisch de ogen sluiten. Ook hooikoortspatiënten, inmiddels al een kwart van de Europse automobilisten, hebben driemaal zoveel kans op een aanrijding. In dit geval helpt een goed filtersysteem in de auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.