Alle autoprijzen duidelijker na actie ACM

In geadverteerde prijzen van nieuwe auto’s worden nu ook de onvermijdbare rijklaarkosten vermeld, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op grond van eigen controle. Daarmee is volgens ACM de medio 2016 gestarte actie om te zorgen voor transparante prijzen in de autobranche een succes.

Alle 29 importeurs en hun dealers hebben gehoor gegeven aan de oproep, zodat de ACM geen boete of last onder dwangsom hoefde op te leggen. Bij controle na 1 november van de advertenties, websites en prijslijsten bleek dat misleidende prijzen vrijwel overal tot het verleden behoorden. Bij nieuwe auto’s hebben onvermijdbare kosten betrekking op bijvoorbeeld transport, registratie bij de RDW, nummerplaten en de recyclingbijdrage.

Bij een aantal importeurs constateerde de ACM nog wel tekortkomingen bij prijzen in de ‘car configurators’ en op de website. Nadat betrokkenen daarop waren aangesproken, pasten ze de prijs aan. Bij twee partijen echter, waarvan ACM de naam niet wil noemen, moest een last onder dwangsom worden aangekondigd om aanpassing te forceren. Autoriteit Consument & Markt zegt de ontwikkelingen de komende periode nauwgezet te blijven volgen. “Dit is zeker geen gesloten dossier”, aldus Bernadette van Buchem, directeur consumenten ACM.

Over het tempo en de uitkomst van de actie is Van Buchem “heel tevreden. Dit is het meest gewenste resultaat voor alle betrokkenen.” Zij ziet drie redenen voor het geboekte resultaat: het voorwerk dat Consumentenbond en de ANWB de afgelopen jaren op het gebied van rijklaarkosten verrichtten, de duidelijke deadline van 1 november en de aangekondigde handhaving – inclusief dwangsom. “Met name de harde datum die we hebben gecommuniceerd zorgde dat de hele branche in één keer zijn advertenties aanpaste. Voor iedereen ontstond op hetzelfde moment dezelfde nieuwe situatie.”

Tweedehands auto’s

De regel dat onvermijdbare kosten in de prijs moeten zitten geldt overigen ook voor tweedehands auto’s, motoren, caravans en campers. De komende periode brengt de ACM in kaart hoe groot het probleem hier is en wat een passende aanpak is. Bij tweedehandsauto’s gaat het om de kosten die gemaakt moeten worden om de auto veilig en op naam uit de garage mee te kunnen nemen. 

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *