APS verkocht aan Sator

De Bredase AD-grossiersgroep APS, met tien vestigingen actief in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht, is verkocht aan het Schiedamse Sator. Die laatste krijgt daarmee een stevige voetprint in met name het Brabantse, waar eerder vestigingen van Slager, Imbema (IRA) werden overgenomen. Auto Distribution Benelux uit Oosterhout verliest hierdoor de belangrijkste onafhankelijke grossier uit haar netwerk.

Sator Holding maakte vanochtend bekend, dat zij overeenstemming heeft bereikt met de aandeelhouders (bestaande uit het zittende management) van Cruiser. over de overname van de vennootschap per vier mei jongstleden. Cruiser is de houdstermaatschappij van zowel APS als van een aanmerkelijk belang in APS Autobanden b.v. Tot de groep, die werk biedt aan 136 medewerkers, behoren de tien vestigingen van APS in Breda, Tilburg, Waalwijk, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Dordrecht, Rotterdam, IJsselstein en Houten. APS werd in 1947 opgericht door de Bredase familie Vriens. Het bedrijf maakte tot 1996 deel uit van Vriens Holding. Daarna werd het bedrijf overgenomen door Cruiser B.V.

De onderneming groeide zowel autonoom als door overnames van collega’s in de West-Brabantse regio en Dordrecht. Met de start van een nieuwe vestiging in Rotterdam en de recente acquisitie van Handelsonderneming De Leeuw met vestigingen in IJsselstein en Houten, groeide het aantal vestigingen naar tien. APS houdt zich bezig met de handel in onderdelen voor personenauto’s, bestelwagens, trucks, trailers, gereedschappen, garage-uitrusting, autobanden, velgen en mobiele communicatiesystemen. In Breda beschikt APS over een geavanceerde werkplaats voor inbouw en onderhoud van mobiele communicatieapparatuur t.b.v. defensie, fleetowners, lokale- en nationale overheden.

De overname kwam tot stand na een dialoog tussen het APS management en Sator waarbij duidelijk werd dat het succes van APS naar een nog hoger plan kon worden gebracht door aansluiting te zoeken bij een strategische partij als Sator, die met een sterk netwerk van eigen vestigingen en partnergrossiers de garagebedrijven in ons land optimaal kan bedienen.

Golf van overnames

Peter van Loenhout, algemeen directeur van APS: “De golf van fusies en overnames heeft de internationale, maar ook de nationale aftermarket de afgelopen jaren in een hoog tempo en structureel veranderd. Voor ons als management en aandeelhouders was het dus niet zozeer de vraag of we zouden moeten verkopen, maar vooral aan wie. Na een brede oriëntatie werd ons duidelijk dat een overname door Sator de continuïteit van de onderneming zou waarborgen. De visie van Sator op de vereiste schaalgrootte en de ontwikkelingen in de markt sluit nauw aan op de onze. Daarom zien wij de toekomst voor het bedrijf en haar medewerkers met vertrouwen tegemoet. Als managementteam zijn wij ervan overtuigd dat de overname van ons bedrijf door Sator goed is voor zowel de klanten als medewerkers.”

Adriaan Roggeveen, directielid van Sator en nauw betrokken bij de gesprekken over de overname: “De overname van APS zien wij als een enorme versterking van onze organisatie en kerncompetenties. De inbreng van APS in ons netwerk is voor ons van groot belang. De kennis en ervaring van APS op het gebied van werkplaatsconcepten, opleidingen, diagnose, elektronica en mobiele communicatie betekent een belangrijke en kwalitatieve versterking van ons netwerk, die ook op onze bestaande vestigingen z’n impact zal hebben. Wij pretenderen alleen succesvolle bedrijven met sterk management over te nemen. APS voldoet volledig aan dat profiel. Het huidige management bestaande uit de heren Marco Brinkers (commercie), Toine Brouwers (operations) en Frank Lips (financiën) zal dan ook aanblijven om de integratie van APS binnen ons netwerk uit te voeren en heel belangrijk, het bedrijf verder uit te bouwen. Algemeen directeur Peter van Loenhout zal na een gebruikelijke overdrachtsperiode het bedrijf verlaten.

Sneller, beter, goedkoper

“Met de acquisitie van APS komt het aantal vestigingen van ons grossiersnetwerk op 87. In de regio’s waar APS actief is opereren eveneens vestigingen van Slager, Tielman en Primaparts. Op termijn zullen wij de mogelijkheden tot integratie en efficiencyverbetering onderzoeken. Daarbij zal de dienstverlening aan onze afnemers altijd voorop staan, want het moet sneller, beter en goedkoper om overeind te blijven in de steeds concurrerender wordende Europese markt voor reparatie en onderhoud”, besluit Roggeveen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1834 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *