Audi heeft grootste lichttunnel in Europa

Audi profileert zich als lichtinnovator, dat zagen we al toen het met toeleverancier Hella als eerste de Matrix ledverlichting in productie nam. Nu gaat het merk een stap verder door te komen met laserverlichting op de R8. Opvallend is dat Audi nu ook de grootste lichttunnel van Europa bezit.

Het nieuwe lichtcompetentiecentrum is gevestigd in de kelder van een elf verdiepingen tellend technisch ontwikkelcentrum op het terrein van Audi’s hoofdkwartier. Er is een investering mee gemoeid van 4,5 miljoen euro en zal in maart operationeel worden. De tunnel telt 120 meters en zal niet alleen worden ingezet voor het ontwikkelen van lichtontwikkeling, maar bovendien voor lichtsystemen die camera’s benutten.

Het betreft niet zomaar een kelder, want de hoogte varieert van vijf tot negen meter en de traditionele steunpilaren dienden te worden voorkomen. De vloer is vergelijkbaar met normaal wegdek en de tunnel is matzwart geverfd. Met de tunnel wil Audi nachtelijke testritten over publieke wegen tot een minimum beperken en de tijd tussen idee en marktintroductie verder verkorten.

Een goed voorbeeld is de voor brede marktintroductie rijpe Matrx laserverlichting. De R8 LMX beschikte er al over, afgelopen zomer. Volgens de fabrikant ontstaat zo een ‘ideaal lichtpatroon’. Zo kan er door twee lichtstrepen van vijftien meter lang te projectoren de breedte van de auto beter worden ingeschat in situaties met bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en versmalde rijbanen: “De chauffeur volgt het licht alsof het rails zijn.”

De laserverlichting is actief boven 60 km/u en produceert een blauwe lichtstraal met een golflengte van 450 nanometers. Een fosforconvertor zorgt ervoor dat dit wordt vertaald in een wit licht dat bruikbaar is voor gebruik op de openbare weg en een kleurtemperatuur heeft 5500 Kelvin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *