Aumacon voorspelt zwaar 2013

Aumacon verwacht voor volgend jaar een verkoopvolume van 445.000 nieuwe auto’s. Bij realisatie van deze prognose dalen de autoverkopen volgend jaar met bijna negen procent vergeleken met de circa 490.000 stuks van dit jaar. Daarnaast voorziet het Leidse kennisbureau voor de autobranche ook voor de occasionmarkt en de onderhoud- en reparatiemarkt een verdere terugloop.

Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann zal de autosector het komende jaar in versterkte mate de gevolgen ondervinden van de matige kooplust bij het publiek. Dickmann: “Auto’s zijn uitgelezen producten om op te bezuinigen. De toegenomen kwaliteit laat dat eenvoudig toe. Mensen kiezen voor andere rolattributen om hun levensstijl te onderstrepen, een auto is steeds vaker vooral een kostenpost. De overheid voert een actief belastingbeleid en ‘jaagt’ de consument de kleine en zuinige auto in. Aanhoudende gezinsverdunning, vergrijzing, beroepsbevolkingkrimp en verstedelijking dragen bij aan andere mobiliteitsbehoeften.”

Afbouw retail

Volgens Dickmann past de 2013-prognose in het rijtje van de zeer slechte jaren. “De verkoopmix zal ook komend jaar weer wat verder richting de margearme a- en b-segmentauto’s opschuiven. Een zeer slechte ontwikkeling voor de autoretailers die nu alles op alles moeten zetten om hun afzet per verkooppunt te vergroten. Een verdere afbouw van het aantal showrooms zal dan ook onvermijdelijk zijn, maar dat kunnen feitelijk alleen de grote dealerholdings zich permitteren. Vooral voor kleinere, overgefinancierde autodealers in gehuurde panden wordt 2013 een uiterst zwaar jaar, te meer omdat die mixverarming zich nu ook doorzet in de verkoopmarge van occasions en de werkplaatsomzet. Daarnaast neemt ook de jaarkilometrages en het wagenpark verder af.”

Hybride-effect

Ook op het gebied van de de elektrische auto doet Aumacon een prognose. De verkoopaantallen van EV’s zullen blijven steken op een ruime duizend stuks. Daarentegen zullen hybride-auto’s, waaronder de steeds populairder wordende plug-in hybrides, een topjaar gaan beleven.

Download hier het cijferoverzicht van de marktprognose 2013 >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.