Auto als aggregaat voor hele woonwijk

Een auto die niet alleen zuinig rijdt, maar ook nog geld voor de bezitter oplevert. TU Delft werkt aan een auto die op waterstof rijdt en een heel huizenblok van stroom kan voorzien. Het eerste exemplaar moet volgend jaar klaar zijn.

Als het hele wagenpark in Nederland elektrisch zou zijn (op waterstofbasis) dan zou daarmee een capaciteit kunnen worden opgebouwd die 20 keer groter is dan het gehele huidige elektriciteitsverbruik. Het is een van de rekenmodelletjes die Leendert Verhoef van TU Delft graag gebruikt om de mogelijkheden van de waterstofauto inzichtelijk te maken. Hij is mede-ontwikkelaar van een waterstofauto die zoveel energie opwekt dat het een heel huizenblok van stroom kan voorzien. De stroom van de waterstofauto gaat in dat geval via de stekker naar de huizen in plaats van andersom.

Of de auto als kleine energiemaatschappij snel op de markt komt, is de vraag. Volgens Verhoef zijn er volgend jaar vijf tot tien waterstofauto’s waarmee TU Delft gaat proefdraaien. Hij verwacht dat binnen tien jaar 500 van dergelijk auto’s in Nederland zullen rondrijden. Maar dan moet ook het aantal waterstofstations evenredig groeien. In Nederland zijn er op dit moment vijf waterstofstations. De komende jaren zullen daar nog 15 bijkomen, is de verwachting. In Duitsland worden de zaken wat groter aangepakt. Daar liggen plannen voor de bouw van 400 waterstofstations in de nabije toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.