Auto Berkelland failliet, mogelijk doorstart

Een combinatie van langdurig ziek personeel en stagnerende autoverkoop heeft volgens de eigenaar geleid tot het faillissement van Auto Berkelland in Borculo. De tien medewerkers worden geconfronteerd met ontslag, hoewel er hoop is op een doorstart.

Volgens de 64-jarige eigenaar Henny Bloo van het universeel autobedrijf is een kwart van het personeel voor onbepaalde tijd uit de running. “In 25 jaar tijd heb ik nooit te maken gehad met langdurige ziekte van medewerkers, en nu in één jaar met twee. Binnen een kleine organisatie is dat moeilijk op te vangen.” Mede daardoor stokte de verkoop van inruilers, wat een impact had op de liquide middelen. “Het is als met een rijtje dominostenen: als de eerste omvalt, is de rest niet meer tegen te houden.”

Overname

Het faillissement is afgelopen dinsdag door de rechtbank Gelderland uitgesproken. In de afgelopen periode was de eigenaar naar eigen zeggen reeds in gesprek met een overnamekandidaat. Contacten met gegadigden staan vanaf nu onder regie van curator Eef Steentjes van kantoor SteentjesWoltersMulder uit Lichtenvoorde. Hij meldt dat zich al gegadigden hebben gemeld. Of een doorstart überhaupt haalbaar is, wordt momenteel door hem onderzocht. Ook de vraag in hoeverre de genoemde oorzaken van het faillissement (ziekte, achterblijvende autoverkoop) correct zijn, maakt deel uit van Steentjes’ inhoudelijke verkenning. “Het wordt door de bestuurder zo gesteld. Ik heb nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken.” Doel van de eigenaar is het hele team bij elkaar te houden. Vijf van de tien medewerkers zijn monteur. Zij handelen de komende dagen de lopende werkorders af. Vooralsnog is het bedrijf daarom gewoon geopend, hoewel de showroom inmiddels leegstaat. Auto Berkelland is aangesloten bij de formule Auto Profijt en is Lease Service Center. Volgens de curator zijn het aangrenzende tankstation en carwash niet betrokken bij het faillissement, omdat ze een andere eigenaar hebben.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †