Auto onderwerp van gesprek

Communicatiebureau Greenberry heeft de eerste vijf maanden van dit jaar onderzoek gedaan naar het online sentiment van automerken op sociale media. Daaruit blijkt dat consumenten bijna 3.000 keer per dag het woord ‘auto’ gebruiken, in totaal 354.000 keer. Het woord bevat gemiddeld 43 procent sentiment.

Het automotive onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Tijdschrift voor Marketing. In deze periode zijn één miljoen berichten op internet geanalyseerd en kwam naar voren dat er vooral op de sociale platformen Twitter, Facebook en Hyves over auto’s wordt gesproken. Daarnaast zijn ook de sites van Autoweek en Autoblog populair.

Sentiment

De score op het gebied van sentiment ligt bij de automerken vele malen hoger dan bij andere onderwerpen. Normaal is er sprake van een gemiddelde van 27 procent, bij de berichten over auto’s heeft 26 procent een positieve lading en 17 procent negatief. De minst positieve merken zijn die uit het hoge en luxe segment.

In 22 procent van de berichten waarin over auto’s gesproken wordt, komt een merknaam voor. In de meeste ‘postings’ gaat het over BMW. In vier maanden tijd kwam BMW zo’n 50.000 keer voor in sociale gesprekken op internet, dat zijn circa 419 communicatiemomenten per dag. Volkswagen volgt met 46.000 berichten. Dit merk wordt meer genoemd op Twitter dan BMW.

Waar gaat het over

Wat heeft de aftermarket aan dit onderzoek? Bedrijven die actief luisteren op de sociale media kunnen er werk aan overhouden, want tien procent van de berichten gaan over autoproblemen, zeven procent over onderhoud en vijf procent schrijft over auto-onderdelen.

Consumenten praten ook graag over het gebruik van hun auto, zeker in relatie tot de thuissituatie en het werk. Ook stilstaan in de file komt veel voor.

Download hier het onderzoek >>

Lees hier meer artikelen over sociale media in de autobranche >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.