Autobelastingen hoogst in België

Met een gemiddelde belastingopbrengst van 3187 euro per voertuig blijft België binnen de Europese Unie het land met de hoogste autobelastingen per auto. Nederland staat op een zesde plaats met 2158 euro per motorvoertuig.

Dat valt op te maken uit de Tax Guide 2021 die fabrikantenkoepel Acea heeft gepubliceerd. In totaal bedroeg het inkomen uit autobelastingen in Europa 398 miljard euro per jaar. Dat is 9,5 procent minder dan de 440 miljard euro van vorig jaar, maar toen was het Verenigd Koninkrijk nog lid van de EU (in 2020 goed voor 54 miljard aan autobelastingen). Buiten het VK gerekend zijn de opbrengsten dit jaar met 3 procent gestegen ten opzichte van 2020.

Per motorvoertuig gerekend draagt België dus het meeste af aan autobelastingen, gevolgd door Oostenrijk (2678 euro per auto) en Finland (2523 euro). De laagste autobelastingen worden berekend aan eigenaren in Griekenland (1264 euro) en Spanje (1068 euro).

Elektrisch

Bij de enorme bedragen die voertuig-, wegen- en brandstofbelastingen elk jaar genereren merkt directeur-generaal Eric-Mark Huitema van Acea op: “Dit inkomen zou moeten helpen bij het financieren van de laad- en tankinfrastructuur die nu dringend nodig is om te voorzien in de snel groeiende marktopname van voertuigen met alternatieve aandrijving.”

Huitema wijst er daarbij op dat bijna 14 procent van alle nieuwe auto’s die in het eerste kwartaal van 2021 in de EU werden verkocht elektrisch oplaadbaar zijn. “Deze trend kan echter alleen worden gehandhaafd als regeringen hun investeringen in infrastructuur opvoeren.”

Brandstofbelastingen

Als het om brandstofbelastingen gaat, wordt benzine in bijna alle Europese landen, met uitzondering van België en Slovenië, nog steeds zwaarder belast dan diesel. De belasting op diesel varieert van 317 euro per duizend liter in Hongarije tot 617 euro per duizend liter in Italië. In Nederland is dat 522 euro per duizend liter.

In Nederland is de belasting op benzine het hoogst in heel de EU en wordt 813 euro per duizend liter afgedragen. Het minst is dat in Hongarije met 345 euro per duizend liter.

De btw op nieuwe voertuigen varieert van 17 procent in Luxemburg tot 27 procent in Hongarije. In Nederland bedraagt die 21 procent.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3525 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.