Bandenverkoop positief in november

Ondanks het ‘zomerse’ winterweer zijn de bandenverkopen in november redelijk positief geweest. Er werden een miljoen banden verkocht in november, ruim 15 procent meer banden dan in november vorig jaar.

Nu zal 2013 geen topjaar voor de bandenretailers worden, want wat het volume betreft loopt de sector nog een dikke 130.000 banden achter op vorig jaar en dat was al geen al te best jaar. Maar de onverwacht positieve novembermaand betekent wel dat de bandenverkopers positief het jaar uitgaan.

Over december is nog geen definitief cijfer voor handen natuurlijk, maar het lijkt er volgens diverse marktpartijen op dat de novembertrend zich heeft doorgezet. De laatste twee maanden van dit jaar blijken positiever aanzien dan in eerste instantie was gedacht. De verkoop- en inzamelcijfers laten dit jaar een wisselend beeld zien. De bandenafzet over de eerste zes maanden was ten opzichte van de voorgaande jaren een stuk lager. Het tweede kwartaal van 2013 was overigens aanmerkelijk beter dan het eerste kwartaal.

Dat kwam vooral door een goede maand april (toen ook de bandenwissels volop bezig waren), helaas deden mei en zeker juni het weer wat minder goed. Het derde kwartaal was ongeveer gelijk aan het derde kwartaal vorig jaar. Juli liet wederom een goed verkoopcijfer zien. Helaas was het weer mis in augustus. September liet een licht plus zien, echter gevolgd door een kleine min in oktober.

De uitzonderlijk grote plus van ruim 15 procent in november redt in ieder geval het bandenjaar 2013 zo lijkt het. Die plus is deels te verklaren door dat tijdens de bandenwissels bleek dat in de zakelijke markt nog al wat winterbanden aan vervanging toe waren. In de particuliere markt veroorzaakte de regenval een beter bandenbewustzijn en een run op zomerbanden. De consument kwam er achter dat uitgestelde vervanging tot een onveilig weggedrag bleek te leiden.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1718 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *