Bedienen smartphone in houder mag

Tijdens het besturen van een auto je telefoon bedienen terwijl deze in de telefoonhouder zit? Dat mag. Dat volgt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden.

De uitspraak van het hof diende in hoger beroep in een zaak waarin een bestuurder bezwaar aantekende tegen een bekeuring voor het bedienen van een telefoon terwijl deze in een telefoonhouder was geplaatst. De kantonrechter had het beroep van de betrokkene ongegrond verklaard en was het eens met de bekeuring. De betrokkene ging daarna in hoger beroep bij het gerechtshof.

RVV

Het draait in deze zaak allemaal om de reikwijdte van artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hierin staat dat het verboden is om een telefoon vast te houden tijdens het besturen van een auto. Het hof heeft nu geoordeeld dat het bedienen van een telefoon terwijl deze niet wordt vastgehouden niet onder het bereik van de strafbepaling valt. Het hof heeft daarmee de bekeuring tegen betrokkene geschrapt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters