Belgische autodealer maakt amper winst

De Belgische autodealers maken amper nog winst en er zit in de branche een forse consolidatieslag aan te komen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.237 autobedrijven door de Belgische overkoepelende organisatie Federauto.

Federauto heeft de financiële situatie van 2.237 bedrijven tussen 2008 en 2013 laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat de nettowinstmarge van autoverkopers van 1,41 procent van de omzet naar 0,9 procent is gezakt. Ook nam de brutomarge met 25 procent af van 3,6 procent in 2009 naar 2,7 procent in 2013. In dezelfde periode deden de Nederlandse autodealers het nog slechter met een winstmarge van 0,3 procent.

De crisis is volgens de federatie het gevolg van een combinatie van effecten: mensen kopen kleinere auto’s, nieuwe auto’s zijn steeds minder onderhoudsgevoelig en merken verplichten de dealers tot zware investeringen.

“Als de sec­tor zich niet snel aan de to­taal ver­an­der­de markt aan­past, ver­dwijnt de ko­men­de vijf jaar 20 pro­cent van de 100.000 jobs in de au­to­re­tail”, zegt Luc De Moor, de di­rec­teur van het op­lei­dings­cen­trum Edu­cam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *