‘Bloedbad onder tankstations’

Er dreigt een waar bloedbad onder tankstations langs de grens. De meesten zijn op sterven na dood. Dat zijn de harde woorden van Bovag-directeur Koos Burgman over de penibele situatie waarin grenspomphouders verkeren.

Zo’n 500 tankstations nabij de grens van België en Duitsland noteren voor de derde maand een groot verlies aan inkomsten. Door het accijnsverschil met onze zuider- en oosterburen kunnen automobilisten vaak meer dan tien euro winnen op een volle tank brandstof als ze in het buitenland tanken. Daarbij worden vaak de boodschappen en sigaretten ingekocht waardoor het verlies voor de grenspomphouder nog groter uitvalt.

Volgens Burgman heeft de accijnsverhoging ook een averechts effect op de inkomsten voor de schatkist. “Over het hele eerste kwartaal werd 296 miljoen liter minder brandstof afgezet dan in de eerste drie maanden van 2013. Dat vertaalt zich in een daling van 153 miljoen euro aan accijnsinkomsten. Dat terwijl de accijnsverhoging op diesel en lpg voor heel 2014 juist 280 miljoen meer had moeten opleveren.” Hij pleit ervoor dat Den Haag de accijnsverhoging per direct terugdraait.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.