Bosal rondt verkoop divisie trekhaken af

Bosal Group meldt dat haar trekhakendivisie (ACPS) definitief verkocht is aan Towerbrook Capital Partners. De opbrengst wordt gebruikt om de schulden bijna volledig af te bouwen en investeringen in uitlaatsystemen te ondersteunen.

Na de verkoop zal Bosal blijven opereren als specialist op het gebied van emissiecontrolesystemen (ECS): uitlaatsystemen en katalysatoren voor de automobielindustrie en de vervangingsmarkt. ECS boekte als bedrijfsonderdeel in Q1 van 2018 een netto-omzetstijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Elektrische aandrijving

Bosal ziet de toegenomen nadruk op elektrische aandrijving in de westerse economieën niet als een acute bedreiging. Het wijst op analisten die verwachten dat verbrandingsmotoren in de wereldwijde automobielindustrie een dominante rol zullen spelen tot na 2050. “Binnen de context van deze marktrealiteit is het de ambitie van Bosal om de beste uitlaatsystemen aan te bieden en daarmee de uitstoot van auto’s verder te verminderen.”

Productie

De fabrikant zal opereren vanuit twee centrale productiefaciliteiten in Mexico en in Tsjechië. Ze worden ondersteund door wereldwijde lokale vestigingen en twee R&D-faciliteiten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor bevindt zich in Vianen. In de nieuwe constellatie zegt het bedrijf meer dan driehonderd miljoen euro te gaan genereren, met ongeveer 2.500 werknemers.

Uitlaatsystemen

Na verscheidene jaren van verlies in de divisie van emissiecontrolesystemen verwacht de fabrikant vanaf dit jaar een positieve Ebitda. Ceo Ton Vernaus zegt dat de onderliggende resultaten van het herstructureringsprogramma “zeer bemoedigend zijn. We verkopen meer en hebben de kosten weten te verlagen. We gaan verder met het vereenvoudigen van onze structuur en het laten groeien van onze kernactiviteiten, terwijl we tegelijkertijd investeren in nieuwe technologieën. Onze ECS-klanten en partners zullen een echte uitlaatspecialist zien opkomen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †