Bosch anticipeert op toekomstig autorijden

Met tal van innovaties presenteert Bosch zich op de IAA in Frankfurt. De nieuwe technologieën hebben vooral betrekking op het toekomstig rijden zoals connected cars, elektrische, zelfsturende en zelfrijdende auto’s.

Verbonden partikelfilters: dankzij connectiviteit kan Bosch de regeneratie van de partikelfilter regelen via de elektronische horizon – met andere woorden: op basis van gegevens over het geplande traject. Zo kan de filter zichzelf bijvoorbeeld automatisch regenereren op de snelweg, zodat hij volledig functioneel is wanneer het voertuig in het stadsverkeer terechtkomt.
Vooruitziend aandrijfmechanisme: De elektronische horizon biedt een diepgaand inzicht in het geplande traject. De navigatiesoftware weet bijvoorbeeld dat de auto een paar kilometer verder een autoluwe zone in de binnenstad zal binnenrijden. Daarop anticipeert het voertuig door zijn accu alvast op te laden, zodat het die zone kan doorkruisen in de puur elektrische, uitstootvrije stand. In de toekomst zullen deze navigatiegegevens worden aangevuld met updates over de huidige verkeerssituatie en zal het voertuig dus ook weten waar er een file of een mobiele werkplaats is.

Actief gaspedaal: het actieve gaspedaal van Bosch helpt brandstof te besparen doordat de bestuurder een zacht, voelbaar signaal krijgt dat de meest zuinige pedaalpositie aangeeft. Dankzij deze technologie kan men tot 7 procent brandstof besparen. En als het voertuig is uitgerust met een hulpsysteem zoals adaptieve cruise control, fungeert het pedaal ook als waarschuwingsmiddel. In combinatie met het navigatiesysteem of een camera die verkeersborden herkent, geeft het innovatieve gaspedaal van Bosch de bestuurder dan een haptisch waarschuwingssignaal als hij bijvoorbeeld met een te hoge snelheid een gevaarlijke bocht nadert.

Elektrificatie

Lithium-ion technologie: om de komende jaren nog meer elektrische auto’s op de weg te krijgen, moeten ze beduidend goedkoper worden. De accutechnologie zal daarbij bepalend zijn. Bosch verwacht dan ook dat accu’s tegen 2020 twee keer zoveel energiedichtheid zullen leveren, maar dan wel voor maximaal de helft van de huidige prijs. Voor onderzoek naar de volgende generatie lithium-ion accu’s hebben Bosch, GS Yuasa en Mitsubishi Corporation hun krachten gebundeld in de joint venture Lithium Energy and Power.

Accusysteem: Bosch stimuleert de ontwikkeling van uiterst krachtige accu’s vanuit verschillende hoeken. Als onderdeel van het accusysteem volgt en controleert het innovatieve Bosch Battery Management de cellen in het systeem als een geheel. Intelligent accubeheer kan het bereik van een auto met wel 10 procent opdrijven.

Warmtebeheer voor elektrische voertuigen: Een grotere accu is niet de enige manier om het bereik van een elektrisch voertuig te vergroten. Ook airconditioning en verwarming spelen een rol en kunnen het bereik flink naar beneden halen. Bosch komt daarom met een slim warmtebeheersysteem. Omdat dit systeem veel efficiënter is dan vorige versies, kan het bereik van het voertuig tot 25 procent toenemen. Een systeem van regelbare pompen en kleppen slaat koude en warmte op bij de bron – bijvoorbeeld in de vermogenselektronica. De warmte kan dan onder andere dienen om de passagiersruimte te verwarmen. Met zo’n geïntegreerd warmtebeheersysteem daalt de energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.