Branche wil actie Europa tegen tellerfraude

Het Europees Parlement moet een eigen rapport schrijven over de gevolgen die kilometertellerfraude heeft voor de werking van de interne markt en voor de Europese consument. Die oproep komt van een groep van nationale en Europese belangengroeperingen binnen de autosector, zoals Cecra, FIA en RDW.

In de oproep valt de suggestie te lezen dat een technologische oplossing het knoeien aan tellers verregaand zou kunnen bemoeilijken. Zo’n oplossing kan alleen via nieuwe auto’s de markt bereiken en dat beperkt de werking van zo’n maatregel. Als alternatief zouden nationale databases het bestaande wagenpark moeten beschermen tegen tellerfraude. In Nederland kennen we al jaren de Nationale Autopas, een database die tegenwoordig onder het beheer van RDW valt en ook België heeft met Car-Pass al de beschikking over zo’n systeem.

Het kunstmatig verlagen van de kilometertellerstand is nog altijd relatief simpel en kan per auto een meeropbrengst opleveren van enkele duizenden euro’s. Schattingen gaan ervan uit dat tot wel dertig procent van het Europese wagenpark afwijkende tellerstanden kent. Dat zou tussen de zes en negen miljard euro aan schade vertegenwoordigen, aldus de gezamelijke open brief van de lobbyisten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.