CBS constateert hogere omzet, minder vertrouwen

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2022 is het ondernemersvertrouwen in de autobranche 1,7. Dat is een stuk minder optimistisch dan aan het begin van het vierde kwartaal van 2021 (toen 4,8). In 2021 zette de auto- en motorbranche vergeleken met een jaar eerder 10,4 procent meer om. Ten opzichte van twee jaar eerder lag de omzet 2,4 procent hoger.

De handel in reparatie in personenauto’s, de grootste deelmarkt, zag de omzet het laatste jaar met 10,8 procent stijgen. De bedrijven in deze branche hadden minder last van de gedeeltelijke lockdowns. Ten opzichte van 2019 was de omzet 7 procent hoger. In het vierde kwartaal van vorig jaar meldde de branche vergeleken met een jaar eerder een omzetstijging van 6,9 procent.

Gespecialiseerde reparatiebedrijven zetten in 2021 vergeleken met een jaar eerder 10,9 procent meer om, maar zaten net onder het omzetniveau van twee jaar eerder. In het vierde kwartaal groeide de omzet van de branche vergeleken met een jaar eerder met 16,5 procent. Alle deelbranches zagen de omzet stijgen maar de omzet van de bandenservicebedrijven groeide het meest.

Laagste omzetgroei

De omzetontwikkeling was in 2021 het laagst bij de importeurs van nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfswagens. De omzet steeg in deze sector het laatste jaar met 2,5 procent. Vergeleken met 2019 was de omzet vorig jaar 10,8 procent lager. In het vierde kwartaal van 2021 kromp vergeleken met een jaar eerder de omzet met 8 procent. Het tekort aan chips speelt hier een grote rol.

Ongeveer 29 procent van de bedrijven in de autohandel geeft aan het begin van het eerste kwartaal van 2022 aan een tekort productiemiddelen, materiaal en ruimte te hebben. Vooral binnen de autohandel was het aantal ondernemers dat hier last van had relatief groot. Dit mede door het mondiale chiptekort.

Aantal vacatures loopt hard op sinds tweede kwartaal 2020

Vacaturepiek

Het aantal vacatures bedroeg in het vierde kwartaal van vorig jaar 6,2 duizend; het hoogste aantal sinds 1997. Er is al sprake van een toename sinds het tweede kwartaal van 2020. Toen telde de autobranche nog 2,3 duizend vacatures.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.