CBS meldt omzetgroei en optimisme

Ondernemers in de auto- en motorbranche boekten in het derde kwartaal van 2017 bijna vier procent meer omzet dan in Q3 een jaar eerder. Bovendien denken ze in 2018 de groei van de afgelopen kwartalen door te kunnen zetten, meldt het CBS in zijn Kwartaalmonitor.

cbs-derde-kwartaal-2017-2De merkimporteurs behaalden bijna 7 procent meer omzet dan een jaar eerder, de omzet in de personenautobranche was ruim 6 procent hoger. De bedrijfsautobranche daarentegen kende een  omzetdaling van bijna 3 procent. Na negen kwartalen van groei zagen ook de autoservicebedrijven de omzet met bijna 1 procent dalen. De omzet van handelaren in auto-onderdelen daalde met bijna 2 procent.

Verwachtingen

Ten opzichte van voorgaande jaren zijn de verwachtingen voor 2018 hoog. Bijna 33 procent van de ondernemers denkt dat zijn omzet komend jaar toeneemt. Ruim 6 procent verwacht het personeelsbestand volgend jaar uit te breiden; ruim 5 procent is van plan meer te investeren. Daarbij gaat het echter om een gemiddelde. Zo verwacht volgens het CBS de handel in auto-onderdelen juist te moeten snijden in het aantal medewerkers. Verder zijn ondernemers in autohandel en -reparatie  voornemens komend jaar meer te investeren, terwijl autoservicebedrijven en handelaren in auto-onderdelen juist verwachten dat minder te doen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †