CBS: Omzet autobranche in flinke dip, service overeind

De gevolgen van de financieel-economische crisis worden in alle takken van de autobranche gevoeld. In het derde kwartaal van 2012 daalden de omzetten over de hele linie flink. De zwaarste klappen vielen volgens het CBS in de bedrijfsautobranche, waar in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar bijna 20 procent omzet werd ingeleverd.

Het CBS berekende meer cijfers. De handel in auto-onderdelen en accessoires moest het met 11 procent minder omzet doen. De omzet in de autosector als geheel is in het derde kwartaal van 2012 met bijna 10 procent gedaald. Een daling van dergelijke omvang deed zich het laatst voor in het vierde kwartaal van 2009 toen de omzet met ruim 8 procent daalde.

Nieuw

In het derde kwartaal van 2012 is de omzet van importeurs met bijna 8 procent afgenomen. Dit is de eerste omzetdaling sinds het vierde kwartaal van 2009 toen de omzet van de importeurs met ruim 12 procent kromp. Er zijn in het derde kwartaal van 2012 in totaal 96 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 126 duizend.

“De sterke daling in de verkopen is wellicht gedeeltelijk toe te schrijven aan de aanscherping van de bijtellings- en bpm-grenzen per 1 juli van dit jaar. Vanwege deze aanpassingen hebben veel consumenten de voorgenomen aankoop van een nieuwe auto waarschijnlijk naar voren gehaald en voor 1 juli gedaan”, aldus het CBS.

Autoservice

De autoservicebedrijven hebben in het derde kwartaal van 2012 binnen de autosector het kleinste omzetverlies geleden. In vergelijking met het derde kwartaal van 2011 daalde de omzet, die overwegend uit reparatie en onderhoud wordt behaald, met ruim 1 procent.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *