Chinees houdt van westerse auto

Westerse autofabrikanten hebben een aandeel op de Chinese markt van bijna 60 procent. Bijna alle auto’s die in China rondrijden, ook die van de westerse automerken, worden in China zelf geproduceerd.

De automarkt in China is booming. Alleen al dit jaar wordt een verkoop van 19 miljoen nieuwe auto’s verwacht. Ook is het land bezig met een inhaalslag als het om schone auto’s gaat. De regering heeft aangekondigd om ruim zes miljoen vervuilende auto’s in te wisselen voor meer duurzame exemplaren.

Dat opent perspectieven voor vooral westerse autofabrikanten die met hun research en jarenlange ervaring de Chinese concurrent een straatlengte voor zijn. Bovendien beschouwt de Chinees de auto als een statussymbool en zijn daarmee met name de Duitse autobouwers in trek.

Nederland neemt, met VDL in Born, binnenkort de nieuwe mini in productie. Met Duitsland als opdrachtgever kan Nederland meeliften op het succes van de Duitse fabrikanten. In 2013 bestond 17 procent van de totale export van Duitsland uit auto’s en auto-onderdelen, met een totaalwaarde van ongeveer 190 miljard euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.