Commotie Stiba-bedrijven over ARN-besluit

Bij tientallen autodemontagebedrijven, verenigd in Stiba, is commotie ontstaan over het besluit van het ARN-bestuur om per 1 januari 2017 geen demontagevergoeding meer toe te kennen. Op dit moment ontvangen de bedrijven nog dertig euro per wrak.

Volgens ARN-directeur Arie de Jong vertegenwoordigt in de huidige markt een autowrak een dermate ‘positieve waarde’ dat de kosten voor de wettelijk verplichte demontage erdoor gedekt worden. Apart betalen voor demontage is dan ook ‘niet meer acceptabel’ voor ARN.

De aangekondigde maatregel is tegen het zere been van de sector, die de afgelopen jaren de vergoeding heeft zien halveren. Ze stelt dat de ARN-vergoeding niet bestemd is voor het voertuig maar voor de verrichte arbeid, zoals het aftappen van airco- en remvloeistof en de bijbehorende administratieve handelingen. In een vandaag verstuurde brief aan het ARN-bestuur geeft een deel van de demontagebedrijven uiting aan de onvrede.

Initiatiefnemer Chiel van den Braak zegt de afgelopen weken tientallen steunbetuigingen te hebben ontvangen. Hij typeert de ingreep als een ‘bezuinigingsmaatregel’, die vooral nodig zou zijn om ‘de verliezen van de PST-fabriek in Tiel te compenseren’.

Minder courante voertuigen

Ook brancheorganisatie Stiba heeft schriftelijk laten weten niet te kunnen instemmen met de reductie tot nul euro. Secretaris Stefan Cabri kreeg eind vorig jaar de maatregel onder ogen, toen Stiba werd geïnformeerd. Dat ARN inmiddels spreekt van een ‘besluit’ bevreemdt hem: “We zijn hierover dacht ik nog in gesprek met elkaar.”

Volgens Cabri levert lang niet elk wrak (veel) geld op, met name de oudere, minder courante voertuigen niet. Hij beaamt dat de in 2008 geopende PST-fabriek “niet break-even draait, dat moge duidelijk zijn.”

Gezien de impact op de demontagebedrijven en de ontstane onvrede heeft ARN een viertal regiobijeenkomsten belegd. Nadere tekst en uitleg wordt verstrekt op 29 maart (Cuijk), 6 april (Breda), 13 april (Haarlem) en 18 april (Assen). ARN zegt de contractanten hoe dan ook te blijven ondersteunen om hun werk professioneel te doen. De organisatie wijst er verder op dat de recyclingbijdrage die de consument betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto ook omlaag gaat: de komende vier jaar met 2,50 euro per jaar, totdat in 2020 de 35 euro bereikt is.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *