Dalende autoproductie raakt ook Kendrion

Automotive toeleverancier Kendrion (onder andere kleppen en sensoren) heeft in 2019 een omzetdaling van 8 procent te verwerken gekregen, om uit te komen op 412,4 miljoen euro (448,6 miljoen in 2018). De nettowinst daalde met 43 procent tot 7,9 miljoen euro (13,8 miljoen in 2018).

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Kendrion vandaag bekendmaakt. De dalende omzet komt doordat de autoproductie wereldwijd in 2019 6 procent lager was dan in 2018. De Duitse inkoopmanagers lieten in september 2019 zelfs een volume noteren dat in tien jaar tijd niet zo laag was geweest.

Topman Joep van Beurden verklaart bij de cijfers dat Kendrion inmiddels maatregelen heeft genomen. Zo is onder meer de efficiency van de eigen organisatie verbeterd, wat 5 miljoen euro op jaarbasis scheelt. Ook is het werkkapitaal verlaagd en zijn investeringen beperkt tot projecten die toekomstige groei stimuleren.

Focus

Ondanks de tegenvallende cijfers over 2019 blijft Kendrion investeren in zijn drie focusgebieden: automotive, industrie en China. Zo werd in 2019 de acquisitie van Intorq, een grote fabrikant van veerremmen afgerond. Daarmee wordt de omzet van Kendrion voor 55 procent gerealiseerd in automotive en voor 45 procent in de industrie.

De orderboeken zijn goed gevuld en in China werd in 2019 al een omzetgroei van 29 procent gerealiseerd. “Voor de toekomst zien we dat onze markten zich stabiliseren, zij het op een lager niveau dan begin 2019. De effecten van het COVID-19 coronavirus op onze activiteiten zijn tot op heden beperkt. De impact op de wereldeconomie is echter onzeker en kan ernstig zijn”, waarschuwt Van Beurden.

Desondanks is hij vol vertrouwen richting de toekomst: “We hebben vertrouwen in ons vermogen om zowel onze omzet als onze winstgevendheid op een duurzame manier te laten groeien, met onze vereenvoudigde, slankere organisatie, ons verbeterde evenwicht tussen Automotive en Industrial, ons pijplijnmomentum, sterke financiële positie en onderliggende zakelijke fundamentals.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.