Diefstal uit auto’s daalt ruim 20 procent

In de afgelopen drie jaar is volgens cijfers van de Nationale Politie de hoeveelheid autokraken gedaald met meer dan twintig procent. Preventiecampagnes, gericht op betere bewustwording bij het publiek, werpen hun vruchten af.

Vooral incidentele diefstal is drastisch verminderd; daarentegen is het aandeel ‘op bestelling’ – traditioneel het terrein van professionele bendes – gegroeid. De recente politiecijfers worden onderschreven door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. “De trend is wat ons betreft absoluut herkenbaar”, zegt Stavc-directeur Titus Visser. “Het aandeel losliggende spullen, zoals laptops en tassen, neemt af. Maar de diefstal van onderdelen neemt toe.”

Zo blijft er volop vraag naar airbags (4100 in 2012, 5000 vorig jaar) en navigatiesystemen (6800 om 15.000). In totaal registreerde de Nationale Politie in 2012 circa 153.000 diefstallen uit een auto en diefstal van auto-onderdelen; in 2015 waren het er ‘slechts’ 120.500. Behalve aan de grotere bewustwording is de daling ook toe te schrijven aan betere inbraakbeveiliging.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.