Duitsland krijgt grootste lithiumfabriek Europa

Het Canadese Rock Tech gaat in Guben, in de de Duitse deelstaat Brandenburg, een fabriek voor lithiumhydroxide bouwen. Dit is een grondstof voor batterijen voor elektrische auto’s. Wanneer de fabriek volledig in bedrijf is, zou dit aan 160 mensen een baan opleveren. Samen zouden ze ongeveer 24.000 ton lithiumhydroxide per jaar produceren. Het wordt daarmee de grootste lithiumfabriek in Europa.

Het is de bedoeling dat de fabriek in 2024 in bedrijf wordt genomen. Voor de productie zal gebruik worden gemaakt van lokale, hernieuwbare energie. “We worden de lithiumpartner van de auto-industrie en bouwen onze eigen, voorheen niet-bestaande infrastructuur voor lithiumhydroxide van batterijkwaliteit in Europa. Ons doel is om het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat een gesloten circuit voor lithium creëert. Guben lijkt voor ons de ideale locatie hiervoor, waarbij ook subsidies een grote rol spelen”, zei Dirk Harbecke, ceo van Rock Tech Lithium. Tegen 2030 is het cleantechbedrijf van plan om ongeveer 50 procent van de grondstoffen die het gebruikt te halen uit het recyclen van gebruikte batterijen.

Centrum e-mobiliteit

“Met Rock Tech Lithium versterken we onze positie als het toekomstige centrum van Europese e-mobiliteit. Brandenburg zal in de toekomst de thuisbasis zijn van de hele waardeketen. Van grondstofverwerking tot batterij- en celproductie tot ook de bouw van e-auto’s en batterijrecycling. Op deze manier tonen we nogmaals duidelijk onze eigen claim dat Brandenburg een staat van innovatie is”, legt Jörg Steinbach, minister van Economische Zaken, Arbeid en Energie van de deelstaat Brandenburg uit.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 12 oktober 2021 om 22:23
    Permalink

    Is er al ingeschat hoeveel uitstoot en milieu vervuiling dit bedrijf gaat produceren?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *