‘Emissieboete VW kan oplopen tot miljard’

Vijf grote autofabrikanten (Volkswagen, BMW, Hyundai-Kia, Fiat Chrysler en GM) zullen in 2021 hun doelen waarschijnlijk niet gaan halen. Daardoor kunnen ze hoge boetes verwachten, die in het geval van VW kunnen oplopen tot een miljard euro. Dit blijkt uit de jaarprognose van PA Consulting Group.

Het wereldwijd opererende onderzoeksbureau vergeleek de prestaties van autofabrikanten ten opzichte van de verplichte EU CO2-emissiestandaarden. De EU wil fabrikanten een boete opleggen van 95 euro per gram CO2 bovenop de bedrijfsspecifieke richtlijnen. Op basis van de huidige verkoopprognoses zal BMW rekening moeten houden met ongeveer 350 miljoen euro aan dwangsommen; Fiat Chrysler hangt een boete van zeshonderd miljoen euro boven het hoofd.

In PA’s nieuwste ranglijst van de top 12 van Europese autofabrikanten, waarin de CO2-emissienormen van de Europese Unie zijn opgenomen, staat Peugeot-Citroën nog altijd aan de top. Toyota staat nu tweede en passeert daarmee Renault-Nissan, de huidige nummer drie. Dit trio zal samen met Volvo waarschijnlijk de individuele emissiedoelstellingen in 2021 gaan halen.

Ford is van de vijfde plaats naar de vierde plaats gestegen en presteert nu beter dan GM en Hyundai-Kia (vijf en zes). Daimler bleef gedurende het jaar vooruitgang boeken met zijn CO2-reductie en bleef staan op de tiende plek. Het is de tweede keer dat GM de nummer elf, BMW, heeft weten in te halen. Fiat Chrysler lag eerder op schema om zijn doelstelling voor 2021 te bereiken, maar vanwege een dramatische daling van de prestaties zal de fabrikant nu waarschijnlijk zijn doel gaan missen. Dit is de enige fabrikant waarbij de CO2-uitstoot de afgelopen jaren is toegenomen. Dit door de toevoeging van grote auto’s en SUV’s aan het portfolio, met motoren die minder efficiënt zijn dan die van de concurrentie.

Grote uitdaging

“Autofabrikanten staan voor een grote uitdaging als ze hun CO2-emissiedoelstellingen voor 2021 nog willen halen”, zegt Thomas Göttle, automotive expert bij PA Consulting Group. “Aanzienlijke investeringen in hybride en elektrische voertuigen komen te laat om impact te hebben op die snel naderende deadline. De uitdaging wordt nog groter door de wijzigingen in de testprocedures die volgend jaar worden doorgevoerd. Autofabrikanten moeten verder kijken dan hybride voertuigen en volledig elektrische auto’s aantrekkelijk maken voor al hun klanten. Ze zullen hun portfolio radicaal moeten aanpassen als ze hun uitstoot voldoende willen verminderen om aan hun emissienormen voor 2021 te voldoen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.