Euro 5-praktijk is weerbarstig

In september 2009 is de Euro 5-wetgeving van kracht geworden. Dit houdt in dat voor Euro 5-voertuigen technische informatie ook voor de onafhankelijke reparateur of specialist toegankelijk moet zijn.

Oftewel: u en ik kunnen via de website van de autofabrikant informatie, diagnosesoftware en updates downloaden.

Onlangs had ik een jong exemplaar Toyota Aygo in de werkplaats staan wat mij de gelegenheid bood om de praktische toepasbaarheid van deze Euro 5-wetgeving te testen. Het account voor de Toyota website had ik al eens aangemaakt. Via de wachtwoordherstelservice kon ik snel weer inloggen. Het vergt immers nogal een administratie om van iedere website je toegangsgegevens te beheren. Een aantal fabrikanten is er zelfs van overtuigd dat de accountgegevens regelmatig gewijzigd moeten worden. Maakt het leven van de Euro 5-technicus er niet echt gemakkelijker op.

Goed, ik was dus ingelogd op de website en ging op zoek naar de diagnosesoftware. Die was relatief eenvoudig te vinden. De installatie en activering van de zogenaamde Global Tech Stream software verliep eenvoudig. Ik was dus snel klaar voor het echte werk. Om de daadwerkelijke diagnose of software-update uit te voeren is een zogenaamde J2534 interface onontbeerlijk.

Die J2534 interface wordt op de zestienpolige stekker aangesloten en maakt de communicatie tussen de pc en het voertuig mogelijk. Op zich een spannend moment, het blijft iedere keer weer de vraag of de software van de fabrikant de interface herkent. In dit geval verliep de herkenning tussen de GTS software en de interface probleemloos, de verbinding met de auto werd tot stand gebracht en nu kon ik dus echt aan de slag.

Opvallend genoeg lukte het niet om de communicatie met de motorregeleenheid op te starten. Vreemd, want de Euro 5-wetgeving was toch juist gericht op de emissiegerelateerde systemen in het voertuig? Dankzij mijn werkzaamheden als bètatester voor diverse diagnosefabrikanten kan ik beschikken over een aantal verschillende J2534 interfaces. Met geen enkele van de voorhanden interfaces wilde de motorregeleenheid gaan babbelen. Om zeker te weten dat er geen probleem was met de communicatielijnen probeerde ik de EOBD-ingang. Die werkte perfect. Om daarop ook nog maar de oude vertrouwde Intelligent Tester en enkele aftermarket scantools te proberen. Nu wist ik het absoluut zeker; ondanks alle mooie beloften vanuit Brussel en de autofabrikanten blijkt de praktijk van Euro 5 toch nog weerbarstig te zijn.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.