Europees APK-voorstel afgekeurd

De Tweede Kamer is negatief over het door de Europese Commissie voorgestelde APK-voorstel. Daarin is opgenomen dat de technische controles van motorvoertuigen worden uitgebreid. Eerder gaf de Franse Senaat ook al een negatief oordeel.

De Europese Commissie bracht op 13 juli een voorstel voor nieuwe wetgeving naar buiten waarmee de APK-plicht wordt uitgebreid naar meer categorieën voertuigen (zoals motoren, bromfietsen en aanhangwagens) en de frequentie van keuring wordt opgehoogd. De APK zou verder worden uitgebreid met nieuwe keuringseisen en het aantal inspecties langs de weg van vrachtwagens en lichte bedrijfswagens zou moeten worden verhoogd.

Oordeel

De Kamer is na eigen onderzoek van mening dat de Europese Commissie de noodzaak van aanvullende Europese regulering van de APK onvoldoende heeft onderbouwd. “Indien de Kamer bij een wetgevend voorstel van de Europese Commissie twijfelt of de in het voorstel geregelde onderwerpen wel op Europees niveau geregeld moeten worden, kan zij een zogenaamde subsidiariteitstoets uitvoeren en een eventueel negatief oordeel aan de Europese Commissie sturen”, zo luidt de uitleg.

Verschillende andere nationale parlementen, waaronder Zweden en Cyprus, hebben het voorstel nog in onderzoek. Bij voldoende negatieve oordelen van nationale parlementen wordt de Europese Commissie gedwongen haar voorstel te heroverwegen.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.