De Tweede Kamer is negatief over het door de Europese Commissie voorgestelde APK-voorstel. Daarin is opgenomen dat de technische controles van motorvoertuigen worden uitgebreid. Eerder gaf de Franse Senaat ook al een negatief oordeel.

De Europese Commissie bracht op 13 juli een voorstel voor nieuwe wetgeving naar buiten waarmee de APK-plicht wordt uitgebreid naar meer categorieën voertuigen (zoals motoren, bromfietsen en aanhangwagens) en de frequentie van keuring wordt opgehoogd. De APK zou verder worden uitgebreid met nieuwe keuringseisen en het aantal inspecties langs de weg van vrachtwagens en lichte bedrijfswagens zou moeten worden verhoogd.

Oordeel

De Kamer is na eigen onderzoek van mening dat de Europese Commissie de noodzaak van aanvullende Europese regulering van de APK onvoldoende heeft onderbouwd. “Indien de Kamer bij een wetgevend voorstel van de Europese Commissie twijfelt of de in het voorstel geregelde onderwerpen wel op Europees niveau geregeld moeten worden, kan zij een zogenaamde subsidiariteitstoets uitvoeren en een eventueel negatief oordeel aan de Europese Commissie sturen”, zo luidt de uitleg.

Verschillende andere nationale parlementen, waaronder Zweden en Cyprus, hebben het voorstel nog in onderzoek. Bij voldoende negatieve oordelen van nationale parlementen wordt de Europese Commissie gedwongen haar voorstel te heroverwegen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties