Europese Commissie steunt merkdealers

De Europese Commissie heeft besloten dat er een gedragscode moet komen tussen Acea en Cecra. Daarmee wordt de positie van merkdealers ten opzichte van de fabrikanten weer iets verbeterd.

Drie belangrijke punten die in de afspraak moeten komen zijn; de verkoop van een dealerbedrijf of een vrijwillige verhuizing, mag geen reden zijn voor de fabrikant om het dealerschap op te zeggen. Ten tweede moet (onder bepaalde voorwaarden) een multimerkenbeleid door dealers gevoerd kunnen worden en ten derde moet een dealer voor zijn investeringen in het merk worden gecompenseerd als hij buiten zijn schuld wordt opgezegd.

Dat laatste punt was al min of meer bevestigd in EC maatregel 2010/C 138/05. De EC heeft dus – met een grote meerderheid tijdens de stemming in Strassburg – de eerste adviezen uit het CARS 2020-rapport overgenomen. De Europese Commissie roept de Lidstaten op om voor een zo transparant mogelijke regelgeving te zorgen, zo dat de aanstaande afspraken tussen fabrikanten en hun dealernetwerken ook uitvoerbaar worden.

Cecra en vooral de European Car Dealers, zijn blij met het resultaat, dat na jaren lobbywerk en veel tegenwerking van de autofabrikanten nu toch is binnengehaald.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.