Fabrieksbezoek bij Elring Klinger

Vroeger kwam het regelmatig voor dat koppakkingen de geest gaven. Aftersales Magazine ging bij Elring kijken hoe pakkingen evolueerden van slijtagedeel tot hoogwaardig onderdeel voor het leven.

“Autofabrikanten stellen zware eisen aan motoren. Een motor voor een personenauto moet minstens 250.000 km probleemloos kunnen rijden, vrachtwagenmotoren 1 tot 1, 5 miljoen kilometer”, aldus Martin Schlatter, aftermarketspecialist Technical Customer Service van Elring.

Tientallen pakkingen zorgen in auto’s dat metalen oppervlakken, die tegen elkaar worden gebouwd, dusdanig goed afdichten dat koelwater, olie of verbrandingsgassen in de daarvoor bestemde kanalen en ruimtes blijven. De meeste pakkingen hoeven maar één medium af te dichten, maar de koppakking is een echte multitasker. Die moet zowel olie, uitlaatgas als koelvloeistof afdichten en dus ook bestand zijn tegen al die stoffen.

En dat niet alleen: de pakking heeft in de cilinder te maken met verbrandingstemperaturen van 1800 tot 2500 graden en cilinderkoptemperaturen van 270 tot 300 graden. Tegelijkertijd komen er bij benzinemotoren drukken tot 140 bar op de verbrandingskamer, bij dieselmotoren zelfs tot 200 bar. Een paar centimeter verderop stroomt olie en water.

Meer in huis

Wie Elring Klinger zegt, denkt aan koppakkingen. Toch heeft de Duitse OE-fabrikant veel meer in het assortiment. Recent heeft het bedrijf samen met HUG Engineering AG ook een nieuw DPF-filters ontwikkeld. Lees er hier meer over in het volledige artikel over het fabrieksbezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.