Fiesta neemt koppositie Golf over

Uit gegevens van Jato Dynamics blijkt dat de Volkswagen Golf in maart voor her eerst sinds maart 2010 niet meer Europa’s meest verkochte personenwagen was. De troonopvolger heet Ford Fiesta – maar het zal naar verwacht van korte duur zijn.

In maart jl. werden 47.263 nieuwe exemplaren van de Fiesta geregistreerd, iets meer dan de 46.795 Golfs. Een van de oorzaken van de onverwachte wissel aan kop is waarschijnlijk de lopende modelwisseling bij VW’s topper. Daardoor is de beschikbaarheid nog niet in alle Europese markten op het gewenste niveau. Zodra dat het geval is, trekt de afzet waarschijnlijk direct aan. Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat sprake is van een momentopname, geen structurele verandering. Jato Dynamics wijst er daarnaast op dat de Fiesta-piek het gevolg is van kortingen en andere incentives waarmee de fabrikant zijn dealers stevig heeft ondersteund. Daarbij komt dat de Golf meer lijdt onder de afgenomen vraag naar diesels, met name in de hogere segmenten van de markt. De Fiesta opereert in het B-segment, waar ‘dieselgate’ en de groeiende maatschappelijke discussie over dieselvoertuigen een kleinere rol spelen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †