Focwa Specialisten blikt vooruit naar toekomst

Op een drukbezochte ledenbijeenkomst van Focwa Specialisten werd vooruit geblikt onder het motto ‘Uw wereld verandert, dus Focwa ook’. Focwa Specialisten (oa autoruitherstellers, camper- en caravanbedrijven) blijft als zelfstandige vereniging opereren. Het plan is om in het derde kwartaal van dit jaar een keuze te maken: samenwerken of samengaan met Focwa Schadeherstel of samenwerken met een andere (branche)organisatie.

Op de ledenbijeenkomst vorige maand, werd nogmaals bevestigd dat Focwa Specialisten de tijd wil nemen voor een weloverwogen besluit, waarbij de identiteit van de eigen specialismen geborgd moeten zijn. De vereniging telt in totaal 639 leden die staan voor zes vakgroepen: autoruitherstellers, caravan- en camperbedrijven, poets-, restauratie- en bekleedbedrijven en motorfietsherstellers.

Tijdens deze bijeenkomst maakten Cor van Eijk (voorzitter Focwa Specialisten en voorzitter Caravan- en Camperbedrijven) en Wilma Dijkema (voorzitter Autoruitherstel) duidelijk dat er drie opties openliggen. Allereerst samenwerking met Focwa Schadeherstel, maar blijven voortbestaan als een zelfstandige vereniging binnen de Federatie Focwa (zoals nu het geval is). Andere optie is samengaan met Schadeherstel, mits er voldoende duidelijkheid is over kosten, de toegevoegde waarde en eigen identiteit. Dan is er nog de keuze dat vakgroepen individueel of Specialisten als geheel een samenwerking zoeken met andere branchepartijen.

Beunhazen

‘Uw wereld verandert, dus Focwa ook’, was het thema van de bijeenkomst. “Bijvoorbeeld branchevervreemding”, aldus Hans Joosten, secretaris van Focwa Specialisten. “Veel autobedrijven schakelen geen autoruithersteller of poetser meer in, maar doen dit werk zelf. Dat kost onze leden omzet. Nog een uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je een goede prijs krijgt voor vakwerk? Door verminderde premieopbrengsten doen verzekeraars er alles aan hun schadelast te beperken en dat zet de tarieven onder druk. En wat te denken van de beunhazen die zwart en onder de prijs werken? Vervelend allemaal, maar het goede nieuws is dat Focwa hierin iets kan betekenen.”

“Wij willen helpen bij het versterken van het ondernemerschap, stimuleren innovatie en scheppen de randvoorwaarden voor een goed ondernemersklimaat”, aldus Joosten. “Ook vinden we dat de lidmaatschapseisen van Schadeherstel en Specialisten beter op elkaar moeten aansluiten. Daarover vindt overigens goed overleg plaats tussen Schadeherstel en Specialisten.”

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.