Forse besparingen bij hergebruik batterijen

Onderdelendistributeur LKQ verwacht forse besparingen in kosten voor consumenten en een minimalisering van de CO2-uitstoot door reparatie en herfabricage van defecte en afgedankte tractiebatterijen uit batterij-elektrische voertuigen.

Dat is de uitkomst van een onderzoek naar mogelijke oplossingen voor voor hergebruik, herfabricage, reparatie en recycling van tractiebatterijen dat LKQ op het 43e internationale motorsymposium in Wenen heeft gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Aken.

“E-mobiliteit komt in een stroomversnelling – en moet oppassen dat ze daarbij haar eigen duurzaamheidsclaim niet inhaalt. Het volume van lithium-ionbatterijen in de laatste fase van hun leven in elektrische voertuigen zal de komende jaren enorm toenemen”, zegt professor Achim Kampker, oprichter en hoofd van de leerstoel Production Engineering of E-Mobility Components van de RWTH Aachen University. “Daarom moeten we economische en duurzame concepten ontwikkelen voor de optimalisatie en het hergebruik van accu’s – en helemaal aan het einde ook voor de terugwinning van grondstoffen.”

Arnd Franz, ceo van LKQ Europe: “Wij willen de eerste zijn die elektrificatie op de onafhankelijke aftermarket op de markt brengt. Onze samenwerking met de RWTH Aachen University is een cruciaal onderdeel van onze strategie om diagnostiek, reverse logistics, reparatie en recycling van tractiebatterijen aan te bieden. Als grootste voertuigrecycler breidt LKQ zijn levenscyclusoplossingen voor elektrische voertuigen snel uit.”

Gesloten kringloop

De studie focust op kritieke elementen en mogelijke oplossingen in de waardeketen. Een volledig gesloten kringloop levert de grootste kostenbesparing op en minimaliseert de CO2-uitstoot, waarbij het belang van batterijreparatie en -revisie wordt benadrukt. Recycling van grondstoffen blijft belangrijk, maar moet alleen als laatste redmiddel worden overwogen.

Uit de studie blijkt dat de kosten voor consumenten bij hergebruik en recycling met 13 procent kunnen worden verlaagd ten opzichte van het inzetten van nieuwe tractiebatterijen. Bij reparatie en herfabricage kan nog eens 64 procent op de kosten worden bespaard. De uitstoot van CO2 vermindert bij hergebruik en recycling met 24 procent ten opzichte van nieuwe batterijen, en met nog eens 83 procent bij reparatie en herfabricage.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.